Svet
17 ogledov

Arafat ni bil zastrupljen

Jaser Arafat EPA
Palestinski voditelj Jaser Arafat ni bil zastrupljen, je glavna ugotovitev zadnje forenzične preiskave, ki so jo izvedli francoski strokovnjaki.

Analiza vlaken iz Arafatovega groba je namreč po navedbah tožilstva potrdila, da sledi polonija 210, ki so jih našli v Arafatovem grobu in vzorcih iz bližine, kažejo, da gre za polonij iz okolja.

Zadnje ugotovitve potrjujejo navedbe francoskih strokovnjakov iz leta 2004 in ruskih strokovnjakov iz leta 2013. Je pa skupina švicarskih strokovnjakov na osebnih predmetih, ki jih je po Arafatovi smrti prejela njegova vdova Suha, odkrila nenormalno visoko stopnjo polonija 210, vendar niso z gotovostjo potrdili, da naj bi bil Arafat zastrupljen.

Suha se je leta 2012 obrnila na sodišče z obtožbami, da so njenega soproga umorili. 

Zaradi zastrupitve s polonijem 210 je leta 2006 v Londonu umrl nekdanji ruski vohun in kasnejši nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Aleksander Litvinenko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.