Svet
21 ogledov

"Arafata so umorili"

Jaser Arafat EPA
Rezultati testov, ki so jih opravili švicarski forenziki, so potrdili prisotnost radioaktivnega polonija v telesu leta 2004 umrlega Jaserja Arafata.

"Razkrivamo resničen zločin, političen umor," je za Reuters dejala Suha Arafat, vdova pokojnega palestinskega voditelja. Rezultati testov "so potrdili vse naše dvome," je dejala. "Znanstveno je dokazano, da ni umrl naravne smrti in imamo znanstveni dokaz, da je bil ta moški umorjen." Arafatova vdova za umor moža ni obtožila nobene države ali osebe, a je priznala, da je imel Arafat veliko sovražnikov.

"Po mojem mnenju je povsem jasno, da je razlog za njegovo bolezen zastrupitev s polonijem," je za Reuters dejal David Barclay, britanski forenzični znanstvenik. "Stopnja prisotna v telesu je bila dovolj visoka, da je povzročila smrt." Tip polonija, odkrit v Arafatovem truplu, je po Barclayjevem mnenju moral biti proizveden v jedrskem reaktorju.

Strokovnjaki iz Rusije, Švice in Francije so pred letom dni odprli Arafatov grob in vzeli vzorce, s pomočjo katerih so iskali dokaze o morebitni zastrupitvi. Televizija Al Jazeera je že lani poročala, da so na osebnih predmetih pokojnika, ki jih je imel pri sebi v bolnišnici, našli sledi polonija-210. Francoski preiskovalci so na podlagi teh dokazov avgusta 2012 odprli preiskavo njegove smrti na prošnjo Suhe Arafat.

Zbolel mesec dni pred smrtjo

Arafat je umrl novembra 2004 v starosti 75 let, potem ko je mesec prej zbolel. V tem času niso ugotovili vzroka njegove bolezni. Kasneje so se pojavile obtožbe o njegovem umoru, zato so njegovo truplo novembra 2012 izkopali. Vzorce za analizo so poleg švicarskih dali še francoskim in ruskim forenzičnim strokovnjakom.

Uradnih poročil ruskega in francoskega forenzičnega instituta preiskovalci še niso prejeli.
Govorice, da ni umrl naravne smrti, so se pojavile neposredno po smrti Arafata. Imel je sovražnike tako med svojimi ljudmi, kot tudi med Izraelci. Izraelska vlada je zanikala vpletenost v njegovo smrt in opomnila, da je bil star 75 let in da ni živel zdravo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.