Svet
45 ogledov

Arafata zastrupili s polonijem 210?

Jaser Arafat EPA
Nekdanji palestinski predsednik Jaser Arafat, ki je leta 2004 umrl v sumljivih okoliščinah, bi lahko bil zastrupljen z radioaktivnim polonijem 210. Sledi strupa so našli na njegovih osebnih stvareh.

Nekdanji palestinski voditelj Jaser Arafat je umrl 11. novembra 2004. Ker je bil do takrat v dobrem zdravstvenem stanju in okoliščine smrti niso bile pojasnjene, je Al Jazeera raziskala, kaj je povzročilo njegovo smrt.

Med devetmesečno preiskavo so ugotovili, da je Arafat najverjetneje umrl zaradi zastrupitve z radioaktivnim polonijem 210. Sledi tega strupa so našli na njegovih osebnih stvareh, po podatkih raziskovalcev pa dokazujejo, da je imel Arafat v času smrti v krvi visoko stopnjo polonija.

"Lahko potrdim, da smo izmerili nepojasnjeno veliko količino polonija 210 na osebnih predmetih gospoda Arafata, na katerih so bile njegove biološke sledi," je dejal Francois Bochud, direktor Inštituta za radiofiziko iz švicarske Lausanne.

Vdova zaprosila za izkop posmrtnih ostankov

Zaradi teh izsledkov je Arafatova vdova Suha Arafat palestinske oblasti že prosila, da izkopljejo ostanke nekdanjega moža in preverijo te ugotovitve. "Vem, da palestinske oblasti poskušajo ugotoviti, zakaj je Arafat umrl," je dejala.

Ob smrti Arafata so sicer opravili teste, vendar strupov v njegovem telesu niso našli. Takrat so se zato poajvile številne špekulacije, kaj je bilo zanj usodno – od raka, ciroze jeter pa celo do okužbe z virusom HIV.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.