Svet
20 ogledov

Aretacija enega od najbogatejših Srbov

Delta Holding Wikipedia
Mišković, Sloveniji znan kot najboljši ponudnik za gradnjo centra Stožice, je v priporu. Skupaj s sinom in še osmimi osebami naj bi bil vpleten v sporne privatizacijske posle.

Srbska kriminalistična policija je danes aretirala enega od najbogatejših Srbov in lastnika Delte Holdinga Miroslava Miškovića, njegovega sina Marka ter še osem oseb, ki naj bi bile vpletene v sporno privatizacijo cestnih podjetij, je poročala Radio-televizija Srbije (RTS). Odrejen jim je bil 48-urni pripor.

Poskus pobega ni uspel

Miroslav in Marko Mišković sta bila v minulih dneh večkrat zaslišana na policiji in na ministrstvu za pravosodje, policija pa je prejšnji konec tedna Marku tudi preprečila pobeg iz države. 31-letnik je poskušal z zasebnim letalom vzleteti z beograjskega letališča proti Londonu, a so ga ustavili policisti in mu odvzeli potni list.

Med danes aretiranimi je tudi Milo Đurašković, ki je med drugim lastnik skupine Nibens in cestnega podjetja PZP Niš, ter več visokih uslužbencev PZP Niš, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prelivanje denarja

Skupina Nibens je nastala s privatizacijo nekaj podjetij, srbski mediji pa že leta ugibajo, da je za vsem skupaj stal Miroslav Mišković. Njegov sin Marko naj bi po neuradnih informacijah policiji in državnemu pravobranilstvu govoril o transakcijah in prelivanju denarja med Delto Holdingom in skupino Nibens.

Omenjeni so osumljeni zlorabe službenega položaja. Iz podjetij, v katerih so bili solastniki, so črpali denar in premoženje; nezakonito naj bi tako pridobili več kot 30 milijonov evrov.

Mišković je v središče pozornosti medijev in javnosti prišel nedavno, ko je podpredsednik srbske vlade Aleksander Vučić ob najavi ene v vrsti akcij proti korupciji sporočil, da so začeli uvodne preiskave o poslovanju lastnika podjetja Delta Holding.

Povezave s politiko so mu koristile

Mišković je svoj poslovni imperij zgradil v 90. letih prejšnjega stoletja po zaslugi privilegijev, ki jih je imel na račun povezav z režimom pokojnega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, saj je bil viden član Jugoslovanske levice (JUL), ki jo je vodila Miloševićeva soproga Mira Marković.

Mišković je bil namreč v času embarga in tudi pozneje ekskluzivni uvoznik za različno potrošno blago, od izdelkov znamke Nike do različne hrane in cigaret, kar mu je prineslo ogromno bogastvo. Tudi v zadnjih letih naj bi imel vidno vlogo v politiki, saj so ga nekateri časniki povezovali s stranko nekdanjega srbskega predsednika Borisa Tadića.

Miškovićevo premoženje so leta 2007 ocenjevali na dve milijardi dolarjev, a se je pozneje zaradi krize na nepremičninskem trgu skrčilo. Predlani je Mišković belgijski družbi Delhaize prodal trgovski del Delte, za kar je dobil 930 milijonov evrov, pred tem pa je za več sto milijonov evrov Generaliju prodal zavarovalnico Delta. Krovna družba Delta se je preusmerila v kmetijstvo in živilsko industrijo ter gradnjo cest.

Spodleteli poskusi v Sloveniji

Mišković je želel po lastnih navedbah že pred leti trgovsko vstopiti tudi na slovenski trg, a naj ne bi našel ustrezne lokacije za prvi Deltin center v Sloveniji. Pozneje je neuradno želel prevzeti Mercator, pa tudi Fructal, vendar od obeh poslov razen govoric ni bilo nič.

Ob razpisu za gradnjo športno-trgovskega centra Stožice je Miškovićeva Delta dala najboljšo ponudbo za gradnjo centra, vendar se je pozneje zaradi likvidnostnih težav umaknila iz projekta.

Komentarjev 4
  • zztop 13:39 12.december 2012.

    Ja kdo je pa reklamo delu za tega tipa pri Stožicah in ga omenjal kot najbolšega izvajalca in prjatla? Kdo je gradil Stožice, ki so stale enkrat več kot je vse skupi vredno? Nje, nje ni nič kriv, eeee bogami ...prikaži veči jest.No res vsaka čast državi Srbiji, ki ne podpira kriminalca, pa če prav je najbogatejši v državi, ker jih večina vas to odobrava in se derete dokažite jim, na žalost. Ja, ta star čefer bo pa takoj vedu kaj je kužno, sej je on pisu zakone itd itd. Smo pa res najbolši vsaj tu, ampak res balkanezi.

  • Ferluci 13:25 12.december 2012.

    Saj je.

  • vanč 12:38 12.december 2012.

    mph-ljubček Jankoviča in srbov nič ne bo tvoj ljubljeni kriv.Ampak hočem povedati da srbska policija in sodstvo samo kapo dol.