Svet
22 ogledov

Aretacija goljufa in junaka

Sanader je trenutno v priporu v Salzburgu, kjer čaka na zaslišanje. (Foto: Reute Žurnal24 main
Zgodbi tedna sta zagotovo pobeg Iva Sanaderja in aretacija Juliana Assangea. Depeše so dnevno šokirale politike in javnost. Slovenija je trepetala pred poplavami, Hrvaška pa se je zmotila pri zemljevidu.

Nekdanji hrvaški premier, ki je v četrtek v družbi hčerke Brune izginil iz Hrvaške, je že prvi dan zatrjeval, da ne beži, vendar pa ni želel povedati, kje se nahaja. Sabor mu je na usodni dan ukinil poslansko imuniteto, tako da ovir za pripor ni bilo več. Sanaderja so v petek ob 15.46 uri prijeli pri cestninski postaji St. Michael na turski avtocesti v salzburški pokrajini na podlagi mednarodne tiralice. Z mednarodno akcijo naj bi mu preprečili pobeg v ZDA, saj je že imel kupljeno vozovnico za let iz Münchna v Washington. Trenutno je v priporu v Salzburgu, kjer čaka na zaslišanje.

Hrvati risali napačne zemljevide
Na novem hrvaškem topografskem zemljevidu je meja med državama narisana po sredini Piranskega zaliva. Direktor hrvaške državne geodetske uprave Željko Bačić je pojasnil, da je bila narisana črta, ki je bila izhodiščna osnova za hrvaška pogajanja s Slovenijo, kar pomeni sredinsko črto v Piranskem zalivu. Z ministrstva za zunanje zadeve so v Zagreb poslali protestno noto.

Zaradi odjuge zagrozile poplave
Zaradi večje količine padavin in nenadne otoplitve so sredi tedna  narasli vodotoki rek. Poplavljale so predvsem reke Vipava, Kolpa, Krka in Ljubljanica. V Kostanjevici, ki se še ni oddahnila od septemberskih, je voda segala vse do glavnega trga, ponovno pa je poplavilo tudi ljubljansko Barje.

Aretacija sovražnika ali junaka?
Assange, eden izmed ustanoviteljev WikiLeaksa, se je v torek predal britanski policiji, v priporu pa bo po zavrnitvi varščine vsaj do 14. decembra. Britansko sodišče se mora odločiti, ali ga bodo predali Švedski, ki ga išče zaradi posilstva, spolnega napada in nadlegovanja.

Avstralski zunanji minister v bran Assangeu. "Za objavo depeš so krive Združene države Amerike," je zatrdil. Hekerji so zaradi ustavitve poslovanja z WikiLeaksom blokirali stran družbe MasterCard.

Ne mine dan brez nove depeše
V sredo je luč javnosti ugledala depeša, ki razkriva, da je osebje zasebnega ameriškega podjetja za varovanje DynCorp v Afganistanu organiziralo zabave, na katerih so imeli spolne odnose z dečki in deklicami. Orgije so financirali z denarjem iz ameriškega proračuna.

V petek so švedski mediji povzeli depešo, ki navaja, da je bila Slovenija del skupine držav, ki je od Sveta Evrope zahtevala obsodbo Rusije po vojni z Gruzijo avgusta 2008, razkriva zadnja depeša veleposlaništva ZDA iz Stockholma.

Ena zadnjih izmed depeš pa razkriva, da Vatikan ni hotel sodelovati v preiskavi spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili katoliški duhovniki v Dublinu. Cerkev navedbe seveda zanika.

Nagrado podelili v odsotnosti
V Oslu so kljub jezi kitajskih oblasti v odsotnosti slovesno podelili Nobelovo nagrado za mir zaprtemu oporečniku Liuju Xiaoboju.

Jezo protesnikov okusil tudi kraljevi par
Protestniki so v četrtek na Regent Streetu napadli avtomobil, v katerem sta bila princ Charles in njegova žena Camilla. Kakor smo poročali, so oblasti že sprožile podrobno preiskavo incidenta. Voznik je razjarjeni množici sicer uspel uiti, a okoli 20 demonstrantov je avtomobil brcalo, udarjalo po njem s pestmi in steklenicami, polili so ga z barvo in razbili okno na njem. Charles in Camilla sta bla po incidentu vidno pretresena, a nepoškodovana. Protestniki na londonskih ulicah so podivjali takoj, ko so poslanci potrdili sporno povišanje šolnin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.