Svet
6 ogledov

Aretacija potencialnih teroristov

Ena izmed osrednjih tarč napadov naj bi bil tudi Pariz. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Izhajajoč iz groženj terorističnih napadov v Franciji poteka obsežno iskanje potencialnih teroristov. Aretirali so jih že 12.

Medtem ko se vrstijo nova opozorila glede nevarnosti terorističnih napadov po Evropi, so v Franciji danes prijeli 12 oseb, ki bi utegnile biti povezane s pripravami napadov. Zaplenili so tudi nekaj orožja, so potrdili viri blizu preiskave.

V okolici Bordeauxa in Marseilla so prijeli tri moške, ki jih sumijo povezave z afganistanskimi islamisti. Informacije, ki so preiskovalce vodile do njih, so dobili ob aretaciji italijanskega islamista v soboto. V drugi aretaciji, ravno tako v Marseillu in Avignonu, so zatem prijeli še devet ljudi, ki jih sumijo povezovanja s teroristično dejavnostjo. Tekom aretacij so zaplenili tudi nekaj orožja in streliva.

Kot je znano, so Združene države Amerike že v nedeljo izdale opozorilo svojim državljanom, ki potujejo v Evropo, naj bodo zaradi pretečih terorističnih napadov posebej previdni. Francoski zunanji minister Brice Hortefeux pa je medtem že pred dvema tednoma priznal, da v državi obstaja „realna nevarnost terorističnega napada“.

Iskanje morebitnih teroristov oziroma ljudi, ki bi utegnili biti povezani s pripravami na teroristične napade, je še vedno v teku.

Združena muslimanska država
V Rusiji je medtem danes načelnik ruskega sveta za sigurnost Nikolaj Patrušev povedal, da imajo Rusi informacije, da se mednarodne teroristične organizacije poskušajo dokopati do biološkega in kemijskega orožja za množično uničevanje. Po njegovih besedah se ravno tako prizadevajo kupiti radioaktivni material.

Po njegovih besedah je Al Qaida v svoje načrte vključila tudi turbulentno rusko regijo severnega Kavkaza: „Njen osrednji cilj je vzpostaviti združeno muslimansko državo, ki bi vključeval tako del ozemlja osrednje Azije, severne in osrednje Afrike in severni Kavkaz,“ meni Patrušev.

Pozivi muslimanskim državljanom v teh regijah, da strmoglavijo svoje vlade, so vse pogostejši,“ je povedal in dodal, da so mednarodne teroristične organizacije, kot je Al Qaida, prerasle v globalna gibanja, ki povezujejo ljudi z isto ideologijo širom sveta.





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.