Svet
4404 ogledov

Aretacija: Razstreliti je želel katedralo svetega Petra v Vatikanu

Vatikan, Rim, bazilika svetega Petra
1/2
Žurnal24 main
Italijanska policija je sporočila, da je v četrtek v Bariju aretirala 20-letnega Somalijca, ki naj bi med božičnimi prazniki nameraval z bombami napasti "vse cerkve v Italiji", začel pa naj bi z največjo, baziliko svetega Petra v Vatikanu.

Policija je Mohšina Ibrahima Omarja aretirala v okviru enomesečne operacije, ko se je pripravljal na odhod iz mesta Bari na jugu Italije, kjer je delal kot čistilec, poročajo italijanski spletni portali. Somalijec naj bi bil pripadnik džihadistične skupine Islamska država, obtožnica pa ga bremeni spodbujanja terorizma in naklepanja terorističnih dejanj.

Policija je prestregla njegove telefonske pogovore in elektronsko pošto. Med drugim naj bi v enem od pogovorov dejal: "Postavimo bombe v vse cerkve v Italiji. Kje je največja cerkev? V Rimu." Napad na baziliko svetega Petra naj bi načrtoval prav na božični dan, ob tradicionalnem nagovoru papeža mestu in svetu, ko sta katedrala in Trg svetega Petra polna vernikov.

V drugem pogovoru pa se je po navedbah italijanske policije hvalil, da je ubijal "na poti k Alahu" in pozdravil strelski pohod prejšnji teden v Strasbourgu, kjer je napadalec ubil pet ljudi. Uporabljal naj bi lažno ime Anas Kalil, na družabnih omrežjih pa se je predstavljal kot Jusuf.

Italijanska policija je pred božičnimi prazniki okrepila varnostne ukrepe v mestih in v cerkvah, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Italijanski notranji minister Matteo Salvini je pozval k pozornosti na božičnih sejmih in drugih prireditvah, a ljudi obenem pozval, naj ne spreminjajo navad.

Komentarjev 8
 • Avatar omega_v6
  omega_v6 14:50 18.december 2018.

  Levičarji vidite kaj ste spustili v državo?? Ti ljudje niso prišli v Evropo zaradi pomoči ampak prihajajo uničit evropsko kulturo in demokracijo!! Levi sploh se ne zavedate,da tudi vas ne marajo zato vam ne bodo prizanesli!!

 • Avatar Leon
  Leon 14:42 18.december 2018.

  Razstreliti je želel katedralo svetega Petra v Vatikanu........pa kaj je to takšnega ? Nekateri imajo pač visoke cilje .

 • tone51 12:38 18.december 2018.

  če bom kej napisal bo sovražni govor