Svet
11 ogledov

Aretacijo izkoristili za propagando sistema

parada severnokorejske vojske v Pjongjangu 2010 Reuters
Severnokorejske oblasti so aretacijo nizozemskega turista in zbiralca znamk Wima van der Bijla dobro izkoristile za propagando režima. Medtem ko je bil on v zaporu zaradi obtožbe o vohunjenju, se je v medijih pojavilo pismo, v katerem Nizozemec zelo hvali tamkajšnji volilni sistem.

Wim van der Bijl je v zadnjih letih Severno Korejo obiskal že 24-krat. Tokrat pa so se oblasti odločile, da ga bodo aretirale, saj so sumile, da je vohun. Državo so mu dovolili zapustiti šele, ko je podpisal izjavo, v kateri "trdi", da je vohun.

Nizozemec je za spletno stran NKNews dejal, da je v zaporu lahko jedel le riž (brez sladkorja ali soli) trikrat na dan, pazniki pa so zasegli vse njegove predmete. Ko pa so ga izpustili iz zapora, je moral plačati 120 dolarjev za hrano.

Ponarejeno pismo

Bolj kot to pa je van der Bijla presenetilo pismo z njegovim podpisom, ki ga je v času, ko je bil v zaporu, objavil Pyongyang Times. Tamkajšnje oblasti so tako njegovo aretacijo izkoristile za propagando te zaprte države. Članek z naslovom Enkratni volilni sistem namreč govori o tem, kako je nizozemski turist že 24. obiskal državo in da se je tokrat prvič odpravil na volišča.

"Med ogledom volišč sem bil zelo impresioniran nad svobodnimi in demokratičnimi volitvami in  šele zdaj bolje razumem, kakšna je Demokratična ljudska republika Koreja," je v ponarejenem pismu med drugim dejal van der Bijl in dodal, da je tamkajšnji volilni sistem "enkraten".

Takšne demokracije ni videl

Nizozemski turist ob tem za NKNews poudarja, da je pri tem ironično to, da je v Severni Koreji kupoval propagandne letake. Pri tem pa drži, da je obiskal enega izmed volišč, a njegovo videnje demokracije v Severni Koreji je popolnoma nasprotno tistemu, kar je pisalo v pismu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.