Svet
715 ogledov

Aretirali mamo Cetinskega

(Foto: Alen Zulić) Žurnal24 main
Zaradi suma zlorabe pri kupoprodaji nepremičnin je hrvaška policija prijela bivšo namestnico ministra za turizem Vinko Cetinski in še štiri osebe iz Rovinja, je potrdila policija v Pulju.

Bivša visoka državna uradnica je mati znanega hrvaškega pevca Tonyja Cetinskega. Policija je peterico prijela po tem, ko je znani poslovnež in eden izmed najbogatejših Hrvatov Danko Končar oktobra lani kazensko ovadil svojo dolgoletno sodelavko in direktorico njegovega podjetja "Kermas ulaganja" Vinko Cetinski zaradi prevare in zlorab pooblastil. Končarja naj bi oškodovala za 16,5 milijona evrov.

Vinka Cetinski je imela pooblastila za nakup zemljišč v Istri in je večinoma kupovala kmetijska zemljišča, na katerih ni bilo možno opravljati komercialne dejavnosti, kot je izgradnja počitniških objektov, kar je nameraval Končar. Poslovnež je kazensko ovadil tudi dva lastnika nepremičninskih agencij v Istri, Draga Radoševića in Martina Sorgo, ter odvetnika Željka Hrvatina, je danes poročal Jutarnji list.

Večina zemljišč ni vredna veliko
Policija preverja približno 150 kupoprodajnih pogodb, ki jih je 54-letna Vinka Cetinski sklenila med letoma 2007 in 2009. Večina zemljišč ni veliko vredna in ni uporabna za večja vlaganja, ki jih je načrtoval Končar.

Končar med ostalim namerava kupiti ladjedelnico 3. maj v Reki, njena uspešna privatizacija pa je pomembna za zapiranje poglavja o konkurenčnosti v hrvaških pogajanjih z EU.

Hrvaški mediji so poročali, da je 69-letni poslovnež pred dvema desetletjema zapustil Hrvaško in je obogatel z rudniki kroma v Rusiji in Južnoafriški republiki. Dodali so, da je podjetje Kermas registrirano v Veliki Britaniji in na Deviških otokih.

Vinka Cetinski je bila namestnica ministra za turizem med letoma 1993 in 2000, hrvaški mediji pa poročajo o velikanskem premoženju družine Cetinski, ki je bilo vse bolj očitno po začetku sodelovanja s Končarjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.