Svet
24 ogledov

Aretirali nekdanji članici Pussy Riot

Nadezda Tolokonikova Marija Aljohina EPA
V ruskem Sočiju, kjer potekajo zimske olimpijske igre, je ruska policija aretirala nekdanji članici pankovske skupine Pussy Riot in aktivistki Nadeždo Tolokonikovo in Marijo Aljohino. Po nekaj urah so ju izpustili.

Kot je dvojica napisala na spletnem družbenem omrežju Twitter, ju je pred cerkvijo v Sočiju aretirala večja skupina policistov in varnostnikov. Ustavili so ju, ko sta se sprehajali po ulici, pravi Nadežda Tolokonikova. Tolokonikova in njen mož Pjotr Verzilov sta načrtovala protestno akcijo pod naslovom Putin vas uči, kako ljubiti domovino. V tej akciji sodeluje tudi Aljohina, po navedbah aktivistk pa sta v mestu že dva dni.

Policija je po njuni izpustitvi sporočila, da so ju skupaj še z nekaterimi prijetimi zaslišali zaradi obtožb o kraji v hotelu, kjer so bivali. Prijeli so ju v središču Sočija. "Zaslišanje v povezavi s tatvino je zaključeno, proti zaslišanim ne bomo uvedli nobenih ukrepov," so sporočili s policije.

Tolokonikova je za AFP povedala, da je policija proti njima uporabila silo in da se bosta pritožili.

Aljohina in Tolokonikova sta bili decembra izpuščeni, potem ko sta prebili skoraj dve leti v delovni koloniji zaradi protestne pankovske molitve v moskovski katedrali. 

Komentarjev 1
  • siles 15:17 18.februar 2014.

    verjetno 2 leti niso bile dovolj...Živel Putin.