Svet
4 ogledov

Aretirali Perkovića

Josip Perkovic Pixsell
Na Hrvaškem so danes aretirali nekdanjega visokega uradnika jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipa Perkovića.

Do aretacije prihaja, potem ko je s polnočjo država odpravila časovno oviro za izvajanje evropskega pripornega naloga. Perković je bil aretiran okoli 10. ure, trenutno pa se nahaja na policijski postaji, je odvetnik Anto Nobilo povedal za hrvaško tiskovno agencijo Hina. Še danes naj bi ga privedli na zaslišanje na državno tožilstvo.

V skladu s predpisanimi postopki na Hrvaškem mora državno tožilstvo aretirane izprašati in tudi preveriti, ali se strinjajo z izročitvijo. Če je njihov odgovor pritrdilen, je izročitev le še vprašanje formalnosti. V primeru Perkovića je sicer moč pričakovati, da se bo izrekel proti izročitvi, v tem primeru pa bi o njej odločalo sodišče.

Bili v sporu z EU

Hrvaški sabor je jeseni umaknil časovno omejitev v zakonu o pravosodnem sodelovanju v kazenskih zadevah s članicami Evropske unije. S tem so omogočili, da bodo z današnjim dnem lahko izročali svoje državljane tudi za zločine, ki so bili storjeni pred avgustom 2002.

Omenjeno časovno oviro so na Hrvaškem sprejeli le nekaj dni pred vstopom države v EU, kar je pripeljalo do spora z Brusljem, ki je zagrozil tudi s sankcijami. Sporni zakon je bil znan kot lex Perković, ker je hrvaška opozicija trdila, da so s časovno oviro poskusili zaščititi Perkovića pred izročitvijo Nemčiji.

Želijo ga Nemci

Nemško pravosodje bremeni Perkovića, da je kot agent jugoslovanske Udbe sodeloval pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića na Bavarskem leta 1983.

Po političnem prepiru se sicer obeta pravosodni zaplet, saj v spornem zakonu ostaja določilo, po katerem mora sodišče zavrniti zahtevo za izročitev za kazniva dejanja, ki so zastarala v skladu s hrvaškimi zakoni, kot je to v Perkovićevem primeru.

Medtem so na hrvaškem vrhovnem sodišču pojasnili, da zastaranja ne velja za primere umorov. Končno besedo bo verjetno imelo hrvaško ustavno sodišče.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 08:13 02.januar 2014.

    V tem slučaju je pa bistvo samo to , da smo Đurekovića pihnili , ker ni hotel vrniti 20.000.000 DM , ki jih je ukradel INI , v kateri je bila nabava njegova služba , na način , da je ...prikaži več preusmeril tanker z iraško nafto iz Omišlja v Nemčijo , na naslov svoje z Ustaško pomočjo odprte firme. Te morda še kaj zanima ?

  • zztop 19:33 01.januar 2014.

    Žurnalcek , pozabu si bistvo, naše udbaše še naj zašpeca. Tud tiste ki se svobodno še dans sprehajajo in imajo na vesti veliko nedolžnih ljudi. Pri nas pa prav ti rihtajo nekrite kredite po bankah in ostale mafijske posle....

  • Žurnalček 16:08 01.januar 2014.

    Perković , naredi spisek vseh Hrvatov , ki so so branili državo v podtalni vojni in ga predaj Nemcem , ko prideš tja. Pa krivoustega Tuđmana ne pozabi ometiti , kakor tudi šverceja in picopeka Šuška .