Svet
8 ogledov

Aretirali pošiljatelja pisem z ricinom

FBI EPA
Ameriška zvezna policija FBI je v soboto v Tupelu v zvezni državi Mississippi aretirala 41-letnega Jamesa Everetta Durschkeja, ki naj bi bil pravi izdelovalec in pošiljatelj pisem z biološkim strupom ricin. Med drugim naj bi ga poslali tudi na naslov predsednika ZDA Baracka Obame.

FBI je pretekli teden najprej aretiral 45-letnega Paula Kevina Curtisa, vendar pa je bil po nekaj dneh zapora izpuščen. Trdil je, da je nedolžen, preiskava njegove lastnine pa ni odkrila nobenega dokaza o ricinu. Sum je nato padel na Durschkeja, ki so mu prav tako temeljito preiskali dom, pisarno in vozila in kot vse kaže, nekaj odkrili.

Curtisova odvetnica Christi McCoy je že na začetku izrazila domnevo, da mu je nekdo podtaknil, v soboto pa je dejala, da je Durschke izvedel peklenski načrt. Pismo je poslal tudi na naslov republikanskega zveznega senatorja iz Mississippija Rogerja Wickerja ter na naslov 80-letne upokojene sodnice iz Mississippija Sadie Holland.

Vsebina pisem je bila enaka in podpisana z inicialkama KC: "Doslej me ni hotel nihče poslušati. Še vedno obstajajo manjkajoči deli. Morda bom sedaj dobil vašo pozornost četudi to pomeni, da mora nekdo umreti. To se mora končati. Če vidiš, da je kaj narobe in tega ne razkriješ, potem si tihi partner nadaljevanja. Jaz sem KC in odobravam to sporočilo."

FBI se je pri Wickerju in ostalih prejemnikih pozanimal, ali so že kdaj prejeli pisma s podobno vsebino in senator jih je menda dobil kar nekaj. Poleg tega je sodnica Hollandova leta 2004 Curtisa obtožila na pol leta zapora zaradi napada na odvetnika. Curtisa so hitro aretirali, vendar pa se Durschke ni dolgo časa veselil. Kmalu je sum padel nanj.

Demokrat Curtis, ki se preživlja kot imitator Elvisa Presleyja, je po aretaciji trdil, da ima rad Obamo in mu niti na pamet ne bi padlo kaj takšnega. Durschke pa je republikanec, ki je leta 2007 neuspešno kandidiral za državni kongres proti demokratu in sinu sodnice Stevu Hollandu. Sodnica ga je na enem od zborovanj ozmerjala in zahtevala opravičilo za krivične napade na njeno družino.

Poznata se tudi Curtis in Durschke. V preteklosti sta namreč razmišljala o skupni izdaji knjige o trgovanju z deli človeškega telesa, vendar pa sta se sprla. Curtis trdi, da mu je Durschke uničil kariero, ker je klical sponzorje in jim govoril o njegovih prejšnjih aretacijah. To je počel predvsem leta 2011 in 2012.

Durschke bo moral prvič pred sodnika v ponedeljek. Grozi mu dosmrtni zapor in 250.000 dolarjev kazni. Sicer pa se še ni izvlekel iz drugih težav. Od leta 2007 do leta 2013 naj bi spolno nadlegoval oziroma otipaval tri mladoletne osebe. Poleg tega, da je glasbenik in nadobudni politik, je Durschke tudi trener borilne veščine taekwando. Otipaval naj bi tudi eno od svojih učenk, staro šele sedem let. Pred novo aretacijo je bil na prostosti po plačilu varščine.

Komentarjev 1
  • Denis Denny 10:01 28.april 2013.

    PismOV? Do zdaj sem vedno mislil, da so to pisMA (torej pisEM). Sem se zgleda motil.