Svet
7 ogledov

Aretirali "prvo damo Al Kaide"

Žurnal24 main
Savdska Arabija je z aretacijo "prve dame Al Kaide" Heile al-Qusayyer ubrala nekoliko drugačno strategijo v boju proti najbolj znani svetovni teroristični organizaciji.

Po prepričanju savdskoarabskih oblasti je Heila al-Qusayyer na Arabskem polotoku ena izmed najpomembnejših oseb Al Kaide, saj je bila zadolžena za zbiranje finančnih sredstev omenjene organizacije. Poleg tega pa je imela nadzor tudi nad 60 teroristi, ki se urijo za nove teroristične napade.

Kot je priznala v zaporu, je denar zbirala pod krinko humanitarnosti. Prek "humanitarnih" prispevkov je tako na račun humanitarne organizacije prejemala nakit in denar ter ga nato posredovala Al Kaidi. Eno izmed nakazil je bilo vredno tudi 144 tisoč evrov.

Savdske oblasti so po njeni aretaciji pozornost v boj proti terorizmu usmerile tudi proti ženskam. Na tamkajšnji univerzi so že zaposlili strokovnjake, ki bodo preučevali delovanje žensk v terorističnih organizacijah.

"Zgodba te ženske, ki je bila vpletena v zbiranje denarja, s katerim je pomagala Al Kaidi, je za nas znak za alarm," je za britanski časnik Daily Telegraph dejal general Mansur al-Turki iz savdskoarabskega notranjega ministrstva.

Ob tem je dejal, da se ženske lahko lažje podajo v teroristične vode zaradi visoke brezposelnosti in revščine. Njihova skrivna življenja zaradi strogih islamskih zakonov jim prav tako ne onemogočajo ukvarjanja s terorističnimi akcijami.

"Moramo opozoriti skupnost na nevarnost novačenja žensk za teroristične akcije s strani Al Kaide," je še dejal al-Turki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.