Svet
7 ogledov

Aretirali šest osumljencev

Papež Benedikt XVI. se danes v okviru štiridnevnega uradnega obiska na Otoku mud Žurnal24 main
Na Otoku so zaradi potencialne grožnje s smrtjo papežu aretirali šest oseb. Gre za čistilce, ki niso britanske narodnosti. Načrti obiska papeža ostajajo nespremenjeni.

V zgodnjih jutranjih urah je policija v Londonu aretirala pet osumljencev, starih 26, 27, 36, 40 in 50 let, osem ur kasneje pa so aretirali še enega osumljenca, starega 29 let. Pridržali so jih v skladu z britansko protiteroristično zakonodajo, zaslišujejo pa jih na eni od londonskih policijskih postaj.

Vsi moški so ulični čistilci v Westminstru, delajo pa za čistilno podjetje Veolia Environment Service. Po navedbah policije niso britanske narodnosti, šlo naj bi za Alžirce.

Scotland Yard peterico sumi, da so pripravljali teroristični napad, ki naj bi bil povezan s papežem. Podatke o morebitnem napadu so dobili že sinoči, takoj pa je sledila oborožena operacija. Policija je že preiskala hiše v severnem in vzhodnem Londonu, ni pa našla nobenega nevarnega predmeta.

"Danes smo izvedli aretacije, potem ko je policija prejela informacije po prvih preiskavah detektivov,"
je sporočila policija. "Po aretacijah smo ob papeževem obisku preverili vse priprave in varnost ter smo zadovoljni, da je naš načrt primeren. Potovanje papeža ostaja nespremenjeno. Sprememb pri stopnji ogroženosti tako ni."

Obisk poteka nemoteno naprej
Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sporočil, da papeža in njegovih predstavnikov aretacije niso posebno zaskrbele. Po aretacijah se papežev urnik obiska ne spreminja. Na področju njegovega varovanja ni sprememb, saj je bil sveti oče poostreno varovan že od tistega trenutka, ko je stopil na britansko zemljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.