Svet
4 ogledov

Aretirali teroristično skupino v Iranu

Iranski obveščevalni minister je zahodne države obtožil, da podpirajo teroristič Žurnal24 main
Iranske oblasti so aretirale člane teroristične skupine, ki naj bi bili odgovorni za bombni napad na mošejo, v katerem je bilo ubitih 14 ljudi, ranjenih pa 200.

Napad se je zgodil prejšnji mesec v Shirazu. Med večernim molitvenim obredom, ko je bila mošeja polna ljudi, je eksplodirala bomba.

Iranske oblasti so povedale, da je eksplozijo povzročil eksploziv z razstave v spomin na iransko-iraško vojno iz let 1980–88.

"Za bombni napad je odgovorna teroristična skupina, ki je povezana z zahodnimi državami, predvsem z Veliko Britanijo in ZDA. Aretirali smo pet ali šest ljudi, med njimi je tudi moški, ki je poskušal zbežati iz države," je povedal obveščevalni minister Gholamhossein Mohseni Ejei. Pri teroristični skupini so našli orožje, sklepajo pa, da so podobne napade načrtovali tudi drugje. Skupina je v zadnjih letih izvajala številne teroristične dejavnosti.

Teheran je že v preteklosti obsodil Veliko Britanijo in ZDA, da poskušata destabilizirati islamsko republiko, in sicer tako, da podpirata upornike, zlasti tiste na občutljivih obmejnih območjih. Mohseni Ejei je še povedal, da je Iran obvestil zahodne države o teroristični skupini, vendar so ga te ignorirale in teroriste celo podpirale. Na ministrove obtožbe so se odzvale ZDA, ki Iranu očitajo podporo milic v Iraku, ki so se borile proti ZDA. Teheran te očitke zanika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.