Svet
11 ogledov

Argentina legalizirala istospolne poroke

Zagovornica istospolnih porok je tudi predsednica Cristina Fernández. Žurnal24 main
Argentina je z izenačitvijo tradicionalne in istospolne zakonske zveze postala prva latinskoameriška država, ki se je odločila za to potezo.

Homoseksualni pari bodo tako imeli enake zakonske pravice, obveznosti in zaščito kot poročeni heteroseksualni pari, piše Daily Telegraph. To vključuje tudi posvojitev otrok ter dedovanje. Legalizacija istospolne zakonske zveze je prešla parlamentarne postopke kljub močnemu nasprotovanju Rimskokatoliške cerkve in evangeličanskih skupin. Te so celo uspele zbrati 60 tisoč ljudi, ki so uprizorili protestni shod pred parlamentom.

Do zdaj se je v Argentini poročilo devet istospolnih parov, potem ko jim je uspelo prepričati sodnike, da jim to dovoljuje ustava, a so bili nekateri od teh zakonov razveljavljeni. Novi zakon, sprejet po 16 mesecih javne debate, pa bo po predvidevanjih sprožil poplavo novih istospolnih porok.

Istospolne poroke so bile doslej legalizirane v Urugvaju, Buenos Airesu in nekaterih zveznih državah Mehike. Toda Argentina je prva država, ki jih je legalizirala na državni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.