Svet
15 ogledov

Arhar in Rogić že četrtič

France Arhar, Banka Slovenije Anže Petkovšek
Finančna strokovnjaka Hrvaške in Slovenije, Zdravko Rogić in France Arhar, sta se zaradi priprave rešitve spora o Ljubljanski banki danes znova srečala.

Zdravko Rogić in France Arhar sta se nazadnje srečala natanko pred dvema mesecema na Bledu, ko sta dosegla zadnji dogovor v zvezi z LB. Rogić je nato pojasnil, da je njun koncept dvodelen - multilateralen in dvostranski.

S prvim sta podprla pobudo hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, da državi v pismu skupaj zaprosita Banko za mednarodne poravnave (Bis) v Baslu za posredovanje pri reševanju spora o LB v skladu s sporazumom o nasledstvu. Ob tem bi se za stike z Baslom angažirala oba strokovnjaka.

Erjavec potrdil, da je Slovenija pripravljena reševati spor

Zunanji minister Karl Erjavec je potrdil, da je Slovenija pripravljena reševati spor o LB v okviru nasledstva v banki Bis le ob pogoju, da Zagreb umakne pooblastilo Privredni banki Zagreb (PBZ) in Zagrebški banki za tožbe proti LB in NLB zaradi izplačila prenesenih deviznih prihrankov varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB. Pusićeva je na predlog odgovorila v pismu Erjavcu, a vsebina ni znana. Doslej je sicer zavračala umik pooblastila.

Finančna strokovnjaka sta v drugem, dvostranskem delu blejskega dogovora nakazala nekatere smeri in obrise možne rešitve, o katerih bosta govorila tudi na današnjem srečanju, je napovedal Rogić. Predmet njunih pogajanj so sicer predvsem preneseni devizni prihranki varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB.

Komentarjev 2
  • alfredo 10:05 04.december 2012.

    France, ne daj se!

  • dragec 08:31 04.december 2012.

    Ma to sta dva bluzatorja - itak bomo hrvatom mogli vrniti 140 mil. EUR.