Svet
45 ogledov

Asad: Napad s kemičnim orožjem je izmišljotina

Bašar al Asad sirijski predsednik Reuters
Sirski predsednik Bašar al Asad trdi, da so poročila o napadu s kemičnim orožjem čista izmišljotina.

V ekskluzivnem intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP je Bašar al Asad zanikal, da bi sirska vojska izvedla napad s kemičnim orožjem. Prav tako je zanikal, da bi izdal ukaz za napad. 

V napadu na uporniško mesto Khan Sheikhoun 4. aprila je umrlo več kot 80 ljudi, med njimi več deset otrok. Več sto ljudi je utrpelo simptome, značilne za strupene pline. Priče trdijo, da so videle vojna letala izvesti napad, Rusija medtem trdi, da je eksplodiralo skladišče kemičnega orožja v rokah upornikov. 

Ranjene so prepeljali v bolnišnice v Turčijo. Turška stran je sporočila, da imajo trdne dokaze, da je bil v napadu uporabljen strupeni plin sarin. 

Asad je za AFP dejal, da sirska vlada od leta 2013 nima kemičnega orožja in dodal, "četudi bi ga imeli, ga ne bi uporabili". V zadnjih štirih letih so večkrat poročali, da so bili v bojih v državljanski vojni uporabljeni različni strupi. Sirska vladna stran je to vseskozi zanikala. 

Asad je Zahod obtožil, da si je izmislil dogodke v Khan Sheikhounu, da bi imel izgovor za napad na letalsko bazo Shayrat. "Igra, ki so jo uprizorili na družbenih omrežjih in televiziji, je prvo dejanje. Sledila je propaganda in drugo dejanje, vojaški napad," je dejal Asad. Pri tem je izrazil dvom v pristnost video posnetkov s prizadetega območja. 

Poleg tega je dejal, da mesto na severozahodu province Idlib ni strateško pomembno in v njem ne potekajo boji. "Zgodba nikakor ni prepričljiva" je dejal AFP. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • LukaMB 23:43 14.april 2017.

    Že vsi vemo, da je to izmišljotina posranih generalov ZDA. Nič novega. Od te usrane kapitalistično-retardirane sprijene arogantne nacije neoliberalnih jenkijev lahko pričakujemo samo laži in laži, ki bi služile njihovim interesom in zaslužku.

  • smuc 20:43 13.april 2017.

    Kaj, če je res? Koristi os strupa imajo samo uporniki!