Svet
11 ogledov

"Asad sistematično pobija"

Sirija Reuters
Poročilo režim sirskega predsednika Bašarja Asada obtožuje, da izvaja sistematične poboje in mučenja.

Poročilo so pripravili mednarodni strokovnjaki za vojne zločine, objavila pa ga je ameriška televizija CNN.

Poročilo je bilo izdelano na zahtevo britanskega pravniškega podjetja Carter-Ruck, ki je dobila denar od Katarja. Avtorji so nekdanji tožilec proti srbskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću Geoffrey Nice ter nekdanja tožilca posebnega sodišča za Sierra Leone Desmond de Silva in David Crane. Poročilo sloni na pričanju in 27.000 fotografijah trupel nekdanjega uradnega fotografa vojaške policije v Siriji, znanega le pod vzdevkom Cezar.

Veliko ugibanj

Fotografije kažejo trupla, na katerih so vidni znaki hudega nasilja, večina pa je izstradana. Poročilo ne navaja, zakaj bi bil sirski režim tako kratkoviden, da bi sam ustvarjal dokaze lastne zločinskosti, ampak je veliko ugibanj. Nasprotnike režima naj bi po mučenjih ubili, trupla označili s posebnimi številkami in prepeljali v vojaške bolnišnice, kjer so zdravniki, preden so trupla predali družinam, za vzroke smrti navedli srčne napade in podobno.

Dokazi naj bi zadostovali za pregon na mednarodnem sodišču.

Komentarjev 2
  • d 13:09 21.januar 2014.

    Samo se ovcke, ki bleeeejejo verjamejo tem pravljicam.

  • URIAH HEEP 12:32 21.januar 2014.

    Če že muči in pobija, pol pobija in muči agresorje, ki so začeli tole vojno.Naj kar pobija tele CIA plačance, jaz bi nanje pošlal potrebne konje, ki bi jih analno po.........