Svet
11 ogledov

Assange aretiran

Assange naj bi še danes stopil pred preiskovalnega sodnika. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Britanska policija je na podlagi evropskega zapornega naloga v Londonu aretirala ustanovitelja spletne strani WikiLeaks Juliana Assangea.
Assange je sicer v minulih dneh doživel več udarcev. Potem ko je Pay Pal ukinil možnost doniranja za spletno stran WikiLeaks prek njihove storitve, so mu včeraj zaprli še račune pri švicarski poštni banki.

Potem ko je mednarodnemu zapornemu nalogu, ki ga je za ustanoviteljem spletne strani WikiLeaks v četrtek zaradi sumov poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja izdala Švedska, sledil še evropski nalog za aretacijo, je britanska policija danes prijela Juliana Assangea. Ta se je po poročanju britanskih medijev policiji predal sam, danes okoli 9.30.

Objave še naprej
Tiskovna predstavnica WikiLeaksa je medtem za BBC dejala, da je aratacija Assangea napad na svobodo medijev in napovedala, da se s tam objava novih dokumentov ne bo ustavila. "Wikileaks je pripravljen na akcijo. Nadaljujamo v isti smeri kot do sedaj," je za Reuters dejala Kristinn Hrafnsson. "Razvoj dogodkov v zvezi z Julianom Assangemom ne bo spremenil načrtov, ki jih imamo glede novih razkritij v prihodnosti." Assange je sicer že az vikend napovedal, da ima WikiLeaks "strupeno tabletko" v primeru njegovega prijetja.

Na novo objavljene zaupne diplomatske depeše medtem razkrivajo, da naj bi Nato izdelal tajne načrte za obrambo baltskih držav pred morebitno rusko grožnjo. Odločitev naj bi bila sprejeta na začetku tega leta, na prigovarjanje ZDA in Nemčije. Sočasno so potekali tudi pogovori med Washingtonom in Varšavo, na katerih so Američani ponudili okrepitev poljskega varnostnega sistema proti Rusiji.

Zaporni nalog
Scotland Yard je včeraj potrdil, da je izdal nalog za njegovo aretacijo, britanski Sky News pa je že zjutraj zapisal, da naj bi 39-letnika prijeli v nekaj urah. Assangeev odvetnik Mark Stephens je včeraj sporočil, da se z britansko policijo dogovarjajo o srečanju. "Julian Assange ni bil obtožen ničesar," je za BBC dejal Stephens, ki je prepričan, da je njegov klient žrtev političnega pregona. Srečanje naj bi bilo po njegovih besedah namenjeno seznanitvi klienta z obtožbami in opranju njegovega imena. Dve Švedinji namreč trdita, da sta bili spolno zlorabljeni v času, ko je Assange avgusta obiskal njihovo deželo, kar pa slednji odločno zanika.

Po srečanju s policijo naj bi Assange po poročanju britanskih medijev stopil tudi pred preiskovalnega sodnika, ki bo odločil, ali nalog za aretacijo zadostuje za njegovo izročitev Švedski. Assangeev odvetnik naj bi izročitev izpodbijal predvsem zaradi možnosti, da bi bil njegov klient v nadaljevanju izročen Američanom.

Assange naj bi se sicer skrival na tajni lokaciji na jugovzhodu Velike Britanije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.