Svet
13 ogledov

Assange: "Čaka nas še veliko dela"

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je odgovarjal na vprašanja bralcev. Ti so navdušeno sporočali, da občudujejo njegov pogum; sam pravi, da jih čaka še veliko dela.
Nov zaporni nalog
Švedi so Veliki Britaniji posredovali nov zaporni nalog za Assangea, za njim pa so izdali tudi mednarodno tiralico. 39-letnik je osumljen poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja. Doslej ga niso mogli prijeti zaradi formalne napake v predhodnem zapornem nalogu švedskega tožilstva. Assange, ki naj bi se trenutno skrival na jugovzhodu Anglije, je obtožbe zavrnil in dejal, da gre za umazano kampanjo.

Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa, je danes odgovarjal na vprašanja bralcev Guardiana. Te je najbolj zanimalo, ali se bo vrnil v domovino; ga je strah za svojo varnost; kako misli, da je spremenil svet...

"Trudil sem se, da bi organizacija ostala brez obraza, ker nisem želel, da bi "egoti" igrali vlogo v naših aktivnostih," pravi in dodaja, da se je kmalu pojavila radovednost, nastopati pa so začeli tudi posamezniki, ki so trdili, da predstavljajo njihovo organizacijo. "V tem procesu sem sam postal strelovod. Zaradi tega me neupravičeno napadajo, po drugi strani pa dobivam tudi neupravičeno priznanje za vse zasluge in tako se vse uravnoteži."

"Zgodovina bo zmagala"
Prepričan je tudi, da bodo dokumenti iz t.i. afere Cablegate preživeli kljub temu, da si marsikdo prizadeva, da bi izginili. Povedal je, da ima ta arhiv podatkov več kot 100.000 ljudi in v primeru, da se komur koli od glvnih akterjev kaj zgodi, bodo najpomembnejši deli samodejno objavljeni. "Nadalje, arhiv Cablegate je tudi v rokah več novinarskih organizacij. Zgodovina bo zmagala. Svet se bo dvignil na višjo raven. Bomo preživeli? To je odvisno od vas."

Domov se ne bo vrnil
"Sem prebivalec Avstralije in svojo državo zelo pogrešam. Kakor koli že, pretekli teden sta avstralska premierka Julia Gillard in generalni državni tožilec Robert McClelland jasno dala vedeti, da je moja vrnitev ne le nemogoča, temveč celo aktivno pomagajo vladi ZDA pri napadu name in na moje ljudi. To postavi vprašanje, kaj pomeni biti prebivalec Avstralije – ali sploh kaj pomeni?" svetovni javnosti danes odgovarja Assange. Jasno je dal vedeti, da je ameriški vojak, ki naj bi poskrbel za prenos podatkov do javnosti, zanj junak: "Če je za tem v resnici Bradley Manning, kot pravi Pentagon, potem mora postati junak, kot ga še ni bilo."

Julian Assange | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Zaostaja za načrti
Bralcem je pojasnil še, da ima WikiLeaks štiri leta trajajočo zgodovino in v tem času, kolikor sam ve, objavljeni podatki niso nikomur škodovali. Izjavo svetovalca kanadskega premierja Toma Flanagana, da bi ga morali ustreliti, je mirno komentiral z naslednjimi besedami: "Če je to resnično, bi moral biti obtožen hujskanja k umoru."

"Vedno sem verjel, da bo WikiLeaks kot samo koncept odigral svetovno vlogo in do neke mere je bilo jasno, da to počne že vse od leta 2007, ko je spremenil rezultat volitev v Keniji. Mislil sem, da bosta potrebni dve leti namesto štirih, da bi bili opaženi, tako da smo malo za urnikom in imamo še veliko dela za opraviti," še pravi med drugim. 39-letni Assange je priznal še, da se soočajo z velikimi tehničnimi težavami, zaradi katerih spletna stran WikiLeaksa ne deluje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.