Svet
22 ogledov

Assange nad pralce denarja

Podatke je Rudolf Elmer Julianu Assangeu predal na novinarski konferenci v Londo Žurnal24 main
Rudolf Elmer, nekdanji švicarski bankir, je Julianu Assangeu danes predal podrobnosti o bančnih računih 2.000 vidnih osebnosti.

Podatki pokrivajo multinacionalke, finančna podjetja ter bogate posameznike iz različnih držav. Nanašajo se na obdobje med letoma 1990 in 2009.

"Ko bomo podatke preučili, jih bomo v celoti tudi objavili," je povedal Assange. Vseeno ni pričakovati, da bodo razkrita imena konkretnih ljudi.

"Vem, kako sistem deluje"
Assange je v Veliki Britaniji zaradi obtožb o posilstvu na Švedskem izpuščen proti varščini. Elmerja zaradi kršenja bančnih skrivnosti v sredo čaka sojenje. Iz banke Julius Baer, kjer je delal kot vodja poslov na Kajmanskih otokih, so ga zaradi izdaje bančnih skrivnosti odpustili leta 2002.

"Sem proti sistemu. Bil sem del njega, vem, kako deluje," je povedal Elmer. Podatke o računih je dobil iz več virov, vendar pa odgovornost prevzema sam. 

Podatke je že ponudil tudi nemškemu finančnemu ministru Peeru Steinbrucku, vendar odziva ni prejel. Oblastem namerava prevarante prijaviti tudi Assange.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.