Svet
9 ogledov

Assange nagovoril množico

Ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, pred katerim policisti "čakajo" Assangea Reuters
Ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange je danes nekaj po 15. uri po srednjeevropskem času nagovoril javnost z balkona ekvadorskega veleposlaništva. Zahvalil se je Ekvadorju in njegovemu predsedniku.

"Me slišite?" je takoj potem ko je stopil na balkom Julian Assange vprašal množico pod balkonom. Odgovorili so mu s kričanjem. Nato je dejal: "Tukaj sem, ker ne morem biti z vami tam spodaj. Sem vam pa zelo hvaležen, da ste prišli, da me podpirate. S seboj ste namreč prinesli tudi oči javnosti."

V nekajminutnem govoru se je Assange predvsem zahvalil vsem podpornikom. "Hvala prebivalcem ZDA, Velike Britanije, Švedske in Avstralije, ki ste me podprli, ko me vaše vlade niso." Medtem ko svojega naslednjega koraka ni razkril.

Švedski se v govoru ni posvetil je pa predsedniku Baracku Obami sporočil, da morajo ZDA ustaviti "pregon čarovnic na WikiLeaks."

Pozval je tudi k k izpustu Bradleyja Manninga, domnevnega vira informacij WikiLeaksa, opisal pa ga je kot najbolj znanega političnega zapornika na svetu. Pozabil ni niti na obsodbo punkovske zasedbe Pussy Riot.

Zbralo se je ogromno ljudi

Pred zgradbo se je zbrala množica ljudi. Območje je varovalo tudi 40 policistov. Pred ambasado so vztrajali tudi britanski policisti, ki preprečujejo, da bi Assange zapustil stavbo in odpotoval v Ekvador. Velika Britanija mu ni pripravljena zagotoviti "varnega prehoda" in ga namerava aretirati v trenutku, ko bi stopil ven.

Britanske grožnje "vulgarne in nesprejemljive"

Ekvador je Assangeu podelil politični azil iz razloga, da mu grozi smrtna kazen, kar pa Švedska, ki bi ga lahko predala ZDA, zavrača.

Tiskovna predstavnica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je Švedsko pozvala, naj izključi morebitno izročitev ZDA. "To bi bila dobra podlaga za pogajanja, kako končati celotno zadevo, če bi švedske oblasti brez zadržkov zagotovile, da Juliana ne bodo izročile ZDA."

Ekvadorski predsednik Rafael Correa je te dni dejal, da lahko Assange na ekvadorskem veleposlaništvu ostane za zmeraj, in zatrdil, da se Ekvador nikoli ne bo odpovedal svoji suverenosti: "Spoštujemo vsakogar in si prizadevamo za dialog, vendar je končna odločitev naša." Britanske grožnje z vdorom na veleposlaništvo, da bi aretirale Assangea, je označil za vulgarne in nesprejemljive.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.