Svet
8 ogledov

Assange ostaja za zapahi

Assange je v zadnjih dneh bolj iskan kot Osama bin Laden. (Foto: Reuters)
1/7
Žurnal24 main
Obraz WikiLeaksa bo ostal v priporu do naslednjega zaslišanja. Sodišče je zavrnilo prošnjo, da ga izpustijo proti plačilu varščine. Preko MasterCarda in Vise onemogočeno nakazovanje sredstev.

Julian Assange, ki z objavo tajnih dokumentov skrbi za vedno več sivih las na glavah ameriške diplomacije, bo ostal v priporu vsaj do 14. decembra. 

"Obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da bi lahko pobegnil, če bi varščino odobrili," je dejal glavni sodnik Howard Riddle. Sodnika je skrbelo predvsem Assangeovo nomadsko življenje.

Policija ga je na podlagi evropskega zapornega naloga aretirala danes zjutraj.

Švedsko tožilstvo je znova poudarilo, da njihova zahteva po izročitvi Assangea nima nikakršne povezave z njegovim delom pri WikiLeaksu in da ne gre za zaroto. Assangeov odvetnik pa izpostavlja, da gre za "zanimivo" časovno naključje.

Na Švedsko ne gre
Kot je znano, je Švedska izdala tiralico za njim zaradi navedb o posilstvu. Assange zanika vse obtožbe.

Na Švedskem je sicer preživel večji del prve polovice tega leta, posilstva pa ga obtožujeta dve prostovoljki, ki sta delali za WikiLeaks.  Gospodično A in gospodično W, kakor sta znani javnosti, naj bi spolno napadel avgusta letos.

Njegovi odvetniki so že napovedali, da bodo izpodbijali morebitno izročitev Švedski. Če bo britanski sodnik presodil, da je nalog za prijetje pravno ustrezen, bi lahko prišlo do izročitve. Postopek se lahko zavleče več mesecev, še posebno zdaj, ko je Assange jasno izrazil, da mu nasprotuje.

Ni svetovnega medija, ki v zadnjih dneh ne bi poročal o Assangeu. Veliko zanimanja je požela tudi današnja aretacija. Obleganje fotografov si lahko ogledate v zavihku Galerija.

Nove objave že danes
Predstavnica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je že ob jutranji aretaciji dejala, da gre za napad na medijsko svobodo.

Hkrati pa zatrdila, da to WikiLeaksa ne bo oviralo pri njegovem poslanstvu. "Nadaljujemo po enaki poti kot prej. Kakršenkoli razvoj dogodkov glede Juliana Assangea ne bo spremenil načrtov glede prihodnjih objav." Tako nova razkritja tajnih podatkov lahko pričakujemo že danes.

Zadnje zanimivosti, povezane z WikiLeaksom

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.