Svet
8 ogledov

Assange piše avtobiografijo

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
39-letni Julian Assange, ustanovitelj WikiLeaksa bo napisal avtobiografijo. Za svoje spomine podpisal pogodbo v vrednosti 1,2 milijona evra.

Ameriški založnik Alfred A. Knopf in britanska založniška hiša Canongate s sedežem v veliki Britaniji sta Assangu, ki namerava svoje spomine opisati v nadaljevanjih, ponudila 1,5 milijona dolarjev (1,2 milijona evrov), poroča Sunday Times. Rokopis naj bi bil pripravljen marca prihodnje leto.

''Ne želim napisati te knjige, vendar jo moram, '' je dejal Assange, in dodal, da mu bo denar prišel prav tudi v pravni bitki, ki ga čaka.

Denar bo porabil za obrambo na sodišču
''Za pravne stroške sem že porabil več kot 200.000 funtov (230.000 evrov), moram se braniti in WikiLeaks obdržati pri življenju, ''je še pojasnil Assange.

Znano je, da se Assange bori proti izročitvi Švedski zaradi obtožb o domnevnih spolnih napadih na dve ženski. Njegovi odvetniki pa so že izrazili zaskrbljenost,  da bi ustanovitelj WikiLeaksa lahko končal v ameriških zaporih, bodisi neposredno z izročitvijo iz Velike Britanije ali preko izročitve s Švedske zaradi obtožb o vohunjenju oziroma objavi diplomatskih depeš. Obravnava o njegovi izročitvi naj bi se začela februarja prihodnje leto.

Sprehaja se z elektronsko zapestnico
Assange je trenutno v t.im. virtualnem hišnem priporu na dvorcu Norfolk v vzhodnem delu Anglije. Iz zapora so ga proti varščini izpustili 16.decembra, pod pogojem, da ima ves čas na sebi elektronsko zapestnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.