Svet
10 ogledov

Assange: "V Ameriki bi me ubili"

Žurnal24 main
Julian Assange je dejal, da bi bila njegova izročitev Združenim državam "politično nemogoča" ter da je njegova usoda v primeru, da ga obsodijo vohunstva, v rokah premierja Davida Camerona.

Ustanovitelj zloglasne strani WikiLeaks je iz virtualnega hišnega pripora, ki ga prestaja v britanskem dvorcu Ellingham Hall, spregovoril za britanski časnik Guardian. "Prepričan sem, da bo britanski premier ob visoki javni podpori le stežka pristal na mojo izročitev Američanom," je zatrdil Assange. "Vse je stvar politike. Lahko domnevamo, da se bodo vrstili številni poskusi vplivanja na britansko javno mnenje ter očrnitev moje podobe kot moralnega igralca," dodaja.

"Zakonsko gledano ima Velika Britanija pravico, da osebe, ki je obsojena določenih političnih zločinov, ne izroči drugi državi. Vohunstvo je klasičen primer političnega zločina," še poudari Assange in doda, da je stvar britanske vlade, ali bodo odprli to vprašanje.

"V Ameriki bi me ubili"
Assange je v intervjuju obenem izpostavil, da obstaja velika verjetnost, da ga bodo v primeru privedbe v ZDA ubili. Poudarimo, da si Združene države prizadevajo, da se na podlagi obsodb zaradi vohunstva sproži postopek hitre izročitve. Spomnimo, da je trenutno v teku postopek o  Assangeevi izročitvi Švedski zaradi domnevnih spolnih zlorab.

Ustanovitelj WikiLeaksa je opozoril, da bi ga v Ameriki ubili v "slogu Jacka Rubyja". Slednji je ubil Leeja Harveyja Oswalda še pred začetkom sojenja zaradi domnevnega atentata na ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja.

Rešila ga bo knjiga o WikiLeaksu
Assange je v intervjuju zatrdil, da WikiLeaks brezplačnim odvetnikom in bogatim donacijam navkljub ne bo uspela poravnati "pravnih" računov. Po njegovih besedah naj bi jih že sama obramba stala okoli 700 tisoč evrov. "Odločitev Vise, MasterCarda in PayPala o prekinitvi financiranja WikiLeaksa nas oropala za pol milijona evrov,“ se je pritoževal Assange in dodaj, da bi znesek strani omogočil nemoteno delovanje za naslednje pol leta. Na vrhuncu svoje dejavnosti je Wikileaks prejemal tudi do sto tisoč evrov na dan.

Po poročanjih nekaterih medijev pa Assange nima nikakršnega razloga za skrb ali žalost, saj mu je ameriško podjetje za življenjsko zgodbo že obljubilo sedemmestno vsoto denarja. Neimenovani viri trdijo, da naj bi ustanovitelj strani v svoj žep spravil okoli 300 tisoč evrov, kar bi mu omogočilo plačilo nekaterih osebnih dolgov, obenem pa bo lahko uredil osebni obrambni fond, ki je trenutno paraliziran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.