Svet
13 ogledov

Assangeeva mati poziva k protestu

Julian Assange Reuters
Med obiskom Obame v Avstraliji bo Assangeeva mati protestirala v podporo svojemu sinu. Tudi druge poziva, naj se ji pridružijo.

Mati Juliana Assangea Cristine Assange bo med obiskom predsednika ZDA Baracka Obame v Avstralijii protestirala v podporo svojemu sinu Julianu Assangeu.

Poziva tudi vse druge, da se ji naslednji četrtek pridružijo pred parlamentom v Canberri in izrazijo svojo podporo ustanovitelju WikiLeaksa. "Poskušala bom priti čim bližje," je povedala Cristine Assange.

Boji se izročitve ZDA

Assangeeva mati se namreč boji, da bo Švedska njenega sina izročila ZDA, kjer bi ga lahko zaradi objavljenih iraških dosjejev, afganistanskih dosjejev, guantanamskih dosjejev in washingtonskih depeš na strani WikiLeaksa obsodili tudi na smrtno kazen.

Trenutno je Assange še vedno v priporu v Veliki Britaniji. Pred kratkim je londonsko višje sodišče objavilo odločitev, da se Assangeeva pritožba na sklep o izročitvi Švedski zavrne. Na Švedskem je namreč Assange obtožen spolnega napada na dve dekleti. Spolno naj bi zlorabil eno izmed deklet, pri drugi pa naj bi namenoma poškodoval kondom, za kar mu grozijo štiri leta zapora.

Zato njegova mati poziva vse, naj se na dan Obamovega obiska zberejo na protestu in podprejo njenega sina. "Pozivam vse Avstralce, da bojkotirajo obisk Obame in dan raje namenijo podpori Juliana Assangea."

Avstralske oblasti ne pomagajo

Po njenih besedah avstralske oblasti ne morejo vplivati na odločitev ZDA glede zahteve o predaji njenega sina. Avstralija mu je sicer zagotovila podporo, posredoval je tudi konzulat, a je avstralski zunanji minister dejal, da ne morejo vplivati na pravne postopke v drugih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.