Svet
21 ogledov

Assangeu zamrznili račun

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Švicarska banka ustanovitelju WikiLeaksa zamrznila račun in osebno premoženje, vredno 31 tisoč evrov. Medtem Assangeu vse bolj grozi izročitev Švedski.

Švicarska poštna banka PostFinance je ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu blokirala račun, na katerem naj bi prek svoje spletne strani zbiral donacije. Razlog naj bi bile lažne informacije ob odprtju računa. Hud udarec za WikiLeaks je bila sicer že nedavna odločitev spletnega plačilnega sistema Paypal in Amazon za zaprtje njegovega računa.

Assange se dogovarja s policijo
Odvetnik Juliana Assanga je sporočil, da se z britansko policijo dogovarjajo o srečanju. "Julian Assange ni bil obtožen ničesar," je za BBC povedal Mark Stephens. Podrobnosti o tem, kaj se dogovarjajo Stepehns ni razkril.

 

Medtem so nalog za Assangeevo aretacijo danes prejele tudi britanske oblasti. Švedsko tožilstvo je v petek britanskim oblastem namreč posredovalo popravljen mednarodni zaporni nalog, na osnovi katerega bi Assangea lahko aretirali že v prihodnjih dneh.

Assange se skriva na tajni lokaciji na jugovzhodu Velike Britanije. Po poročanju britanskega dopisnika pričakujejo, da ga bodo do izročitve Švedski pripeljali na sodišče, do aretacije pa naj bi prišlo v 24 urah.

WikiLeaks na domeni .si

Potem ko je bil easyDNS pod pritiskom Amerike prisiljen WikiLeaksu vzeti domeno s končnico .org, se je ta moral preseliti na različne domene, med njimi tudi .si, pa poroča spletna stran Hack-protect. Domeno je registriral slovenski državljan, nahaja pa se na http://wikileaks.si/. WikiLeaks se trenutno nahaja še na 507 spletnih naslovih.

Assange izpodbijal zaporni nalog
Zaporni nalog je švedsko tožilstvo izdalo zaradi suma poskusa posilstva in spolnega nadlegovanja in naj ne bi bil povezan z WikiLeaksom. Assange trdi, da ga želijo prijeti, ker ga doslej niso mogli zaslišati. Odvetnik ustanovitelja WikiLeaksa Mark Stephens je po poročanju britanskega BBC švedskemu pravosodju sicer predlagal, naj Juliana Assangea v zvezi s sumi posilstva in spolnega nadlegovanja zasliši na britanskih tleh, a je pristojna vrhovna tožilka Marianne Ny to možnost izključila.

Assangeu odrekli gostoljubje
Še pred enim tednom so bili "brez težav in postavljanja pogojev" v Ekvadorju  Assangeu pripravljeni izdati dovoljenje za bivanje v državi. Ponudbo so umaknili potem, ko je dva dni kasneje ekvadorski predsednik Rafael Correa dejal, da je šlo zgolj za osebno izjavo namestnika zunanjega ministra Kintta Lucasa, čeprav jo je podprl zunanji minister Ricardo Patino.

Tudi švedske oblasti so Assangeu odrekle pravico do bivanja na Švedskem. Preiskave zaradi najnovejših razkritij WikiLeaksa pa potekajo tudi v ZDA in Avstraliji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.