Svet
48 ogledov

Asteroid, ki bo izbrisal svet

Dinozavre je z obličja Zemlje izbrisal asteroid. (Foto: scienceblogs.com) scienceblogs.com
Asteroid 1950 AD bo končal življenje na Zemlji, če bo prišlo do trka.

Tistim, ki danes berete ta članek, še ni treba skrbeti, kako ubežati uničujočemu asteroidu. Odkrili so ga leta 1950, po mnenju znanstvenikov pa na 16. marca 2880 obstaja 20-minutno okno možnosti, ko bi lahko trčil v Zemljo. Možnosti za trčenje so ena proti 300.

Filmska rešitev ne bi pomagala

Če bi se trčenje zgodilo, to pomeni konec življenja. Raziskovalci na univerzi v Tennesseeju pa so že skovali načrt, kako bi se lahko črnemu scenariju izognili.

Razstrelitev asteroida ni primerna rešitev, saj bi s tem tvegali več uničujočih trkov. Po njihovem mnenju bi pomagalo, če bi spremenili površje asteroida, kar bi prekinilo sile, ki ga držijo skupaj in bi razpadel v vesolju. Rotira s tolikšno hitrostjo, da kljubuje gravitaciji, skupaj ga držijo sile, ki se imenujejo van der Waalsove sile, kar še nikoli prej niso zaznali na asteroidu, so objavili v znanstveni reviji Nature.

Asteroid ima premer en kilometer, v Zemljo bi trčil z močjo okoli 44.800 megaton TNT-ja, povzročil bi ogromno eksplozijo, cunamije in spremembo klime.

Komentarjev 1
  • police 20:44 15.avgust 2014.

    kolikokrat se je pojavila ta teorija o asteroidih in uničenju zemlje, me je že sram da kliknem na tak naslov.o boh ljudje dejte iskat bolj spodbudne novice. tale zadeva je že ponucana kot damjan murko al kar že je!!!