Svet
23 ogledov

"Asteroid se ne bo približal nobenemu satelitu“

asteroid 2012 DA14 Reuters
Znanstveniki so izključili možnost, da bo asteroid, ki se bo ta petek približal Zemlji, pustil posledice. Pred njim so prav tako varni sateliti.

Asteroid po imenu 2012 DA14 znanstveniki podrobno preiskujejo od lani, ko so ga odkrili. Po njihovih napovedih se bo najbolj približal Zemlji v petek, 15. februarja ob 19. uri in 30 minut.

Znanstveniki ocenjujejo, da ni nobene možnosti, da bi 50 metrov širok asteroid udaril v naš planet. Obstaja pa majhna možnost, da bi lahko trčil v enega od stotih telekomunikacijskih in vremenskih satelitov, ki krožijo nad Zemljo.

Po izračunih se bo Zemlji približal na višini najmanj 27.681 kilometrov, kar pa je še vedno zelo varna razdalja, po astronomskih terminih pa je to zelo blizu. Ker bo letel s hitrostjo med 20 in 30 tisoč kilometri na uro, kar je okoli osem kilometrov na sekundo, bo priletel v orbito satelitov, ki se na višini dobrih 35 tisoč kilometrov nahajajo nad Zemljo.

"Asteroid se bo 15. februarja res približal Zemlji na razdaljo, ki je manjša od oddaljenosti geostacionarnih satelitov, vendar je glede na velike razdalje v vesolju in majhnost satelitov ter asteroida zelo majhna verjetnost, da bi zadel katerega od satelitov. Strokovnjaki na podlagi znanih tirnic satelitov in asteroida napovedujejo, da se asteroid ne bo približal nobenemu satelitu na manj kot 2000 kilometrov,“ je pojasnila astrofizičarka Alenka Gomboc.

Asteroid naj bi bil viden tudi iz Slovenije, vendar ne s prostimi očmi. Viden bo z daljnogledom s primerno temne lokacije, se pravi izven mest in njihove okolice. "Nahajal se bo nad vzhodnim obzorjem ter se premikal proti severu s hitrostjo okrog 40 kotnih stopinj na uro - to pomeni, da se bo vsako minuto premaknil za nekaj več, kot je navidezni premer Sonca na nebu,“ je še pojasnila Gombočeva.

Komentarjev 2
  • mph 14:23 13.februar 2013.

    Udbomafija dela na temu že vsaj 20 let. :-))

  • BorutK 14:18 13.februar 2013.

    Haha, da ne bo v Janšeta prletu, vse je proti njemu, tko da čudu se ne bi... :D