Svet
9 ogledov

Astronavta ustavila puščanje amoniaka

Chris Cassidy Tom Marshburn Reuters
Ameriška astronavta sta med izrednim vesoljskim izhodom zaustavila uhajanje amoniaka iz hladilnega sistema Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Astronavta Chris Cassidy in Tom Marshburn sta po petih urah in pol na zunanji strani postaje uspešno zamenjala črpalko in rele za nadzor pretoka amoniaka, kar naj bi bil izvor puščanja.

Zaenkrat puščanja ni več, bodo pa črpalko še naprej pozorno spremljali, če bi se težava morda ponovila, so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Za zdaj še ni jasno, ali so problem uhajanja amoniaka rešili tudi trajno, še sporočajo iz Nase.

Amoniak se na ISS sicer uporablja za hladilno tekočino energetskih sistemov postaje. Uhajanje so opazili v četrtek in naj bi povzročalo težave na enem od segmentov ISS, posadka pa naj ne bi bila ogrožena.

Ekipa na ISS je opazila majhne bele kosme, ki so uhajali stran od postaje, nakar so o incidentu obvestili njihov nadzorni center v Houstonu.

Nadzornik programa ISS Michael Suffredini je dejal, da so težavo najverjetneje zakrivile t. i. vesoljske smeti, ki so priletele v hladilni sistem, a je hkrati dodal, da amoniak v manjših količinah uhaja že leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.