Svet
333 ogledov

Astronomska globa zaradi najemnikov

Stanovanje v Barceloni, Egue Y Seta Žurnal24 main
V Amsterdamu so lastniku stanovanj in posredniški agenciji izdali globo v rekordni višini 297.000 evrov, ker sta preko spletnega portala Airbnb na črno oddajala 11 apartmajev.

"Poklicali so nas sosedi in se pritožili nad hrupom, ki prihaja iz stanovanj," je povedala predstavnica msterdamske občine Jeanine Harders in dodala, da so šele ko so preverili pritožbo, ugotovili, da so stanovanja oddana nezakonito.

Lastnik in agencija, ki sta stanovanja oglaševala na Airbnb, sta bila vsak oglobljena za 13.500 evrov na nezakonito oddano stanovanje, torej skupaj 27.000 evrov na stanovanje. "Gre sicer za navadno globo, vendar ta pomnožena z enajst postavlja rekord," je povedala Hardersova in dodala, da je mesto v preteklem letu izdalo skoraj 200 tovrstnih glob.

Kljub temu, da je Airbnb vse bolj priljubljena spletna stran, predstavlja kamen spotike v več mestih, saj ponudnikom omogoča izogibanje lokalnim zakonom in plačevanju davkov.

Amsterdam je decembra lani z Airbnb sklenil tudi dogovor o omejitvi najema zasebnih domov v mestu na 60 dni letno. V prestolnici, ki je znana po svojih kanalih, živi okoli 830.000 prebivalcev, letno pa jo obišče več kot 17 milijonov obiskovalcev. Zaradi visoke koncentracije ljudi je na cestah pogosto gneča, lastniki nepremičnin pa si lahko privoščijo dvig cen nastanitve.

V dogovoru, ki je pričel veljati januarja in bo trajal do konca prihodnjega leta, se je Airbnb zavezal, da bo na svoji spletni strani uvedel nov števec dni. Ta naj bi lastnikom nastanitev omogočal sledenje svojim nepremičninam in zagotovil upoštevanje novih pravil.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.