Svet
287 ogledov

Ateist? Zdaj imate cerkev!

Cerkev Shutterstock
V Londonu odprli "ateistično cerkev". Poslušajo glasbo Stevieja Wonderja in dolomke iz knjige Alice v čudežni deželi.

Vsako nedeljo lahko v Londonu poslušate pridigo, katere sporočilo je, da bomo vsi umrli in da ni posmrtnega življenja. T. i. ateistična cerkev je svojo dejavnost po poročanju BBC začela pretekli mesec in je po besedah njegovega ustanovitelja Sandersona Jonesa "deloma predstava, deloma ateistična cerkev, predvsem pa proslavljanje življenja".

Kongregacija ima več kot 300 članov, njene nedeljske "maše" pa se odvijajo v sekularizirani cerkvi. Namesto cerkvenih pesmi ne-verujoči poslušajo glasbo Stevieja Wonderja in Queenov, "pridigarji" jim berejo odlomke iz knjige Alice v čudežni deželi, doktor fizike Harry Cliff pa jim v power pointu razlaga teorijo nastanka vesolja.

Kot stand up komedija

Kot piše novinar BBC-ja, ki se je ogledal eno od takih "maš", vse skupaj izgleda kot nekakšna stand up komedija, vendar ima tudi resnejše momente. Na dan njegovega obiska je bila tako tema srečanja "čudenje", za katero po besedah Jonesa kritiki ateistov pravijo, da je pri nevernikih odsotno. "Zato dvignimo naše glave za dve minuti v kontemplaciji nad čudežem življenja in odločitvijo, da bomo kar se da največ potegnili iz vsake sekunde, zavedajoč se, da je prekratko in da nič ne pride za njim."

Občinstvo je po besedah BBC-jevega novinarja navdušeno, da je del nečesa novega, saj le redki svojo identiteto kot ateisti izražajo aktivno. "Imamo lep izgovor, da se družimo in užijemo nekaj duha skupnosti, vendar brez religioznega vidika," je za britanski medij povedal fotograf Jess Bonham. "Ne gre za cerkev, ampak za kongregacijo nereligioznih ljudi." Nek drug udeleženec pa je dejal: "Mislim, da ljudje potrebujejo občutek pripadnosti."

Ateistični Wales in Anglija

Število ljudi, ki se v Angliji in Walesu izrekajo za nereligiozne je po statistničnih podatkih od leta 2001 naraslo za več kot šest milijonov na 14,1 milijona, kar prebivalce Anglije in Walesa uvršča med najbolj sekularne v zahodnem svetu.

Komentarjev 4
  • Svito Estante 04:27 05.februar 2013.

    Ovce zopet potrebujejo pastirja, teli so samo prepričani, da so kao ateisti drugače pa zabave ni nikoli dovolj...he he

  • Mateja Bregar 23:22 04.februar 2013.

    đizs :D kaj vse si narod ne zmisli, ma ja super je to dokler nobenemu ne škodijo, jaz jih podpiram

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 20:30 04.februar 2013.

    Odlicna zadeva!