Svet
0 ogledov

Atene v plamenih

1/25
Žurnal24 main
Grki znova okupirali ulice Aten. Protestniki napadali z molotovkami, kamni in steklenicami, policija jih je razganjala s solzivcem.

35 tisoč ljudi se je na ulicah Aten pridružilo splošni 24-urni stavki zasebnega in javnega sektorja. Policija se je pred parlamentom spopadla s protestniki, umiriti jih poskušajo tudi s solzivcem. Protestniki pa vračajo z molotovkami, kamenjem, plastenkami in granitnimi kockami. V nemirih je bil ranjen en novinar, protestniki pa zažigajo koše za smeti, uničili so avtobusno postajo.

Fotografije protesta si lahko ogledate tu in v zavihku Galerija.

Državo so vnovič paralizirali, da bi izrazili svoje nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi. Šole so zaprte, javni prevoz je prekinjen, za nekaj ur so obstala tudi letala.

Čeprav bi brez denarne pomoči Evropske unije Grčija bankrotirala, Grki nikakor ne pristajajo na varčevalne ukrepe, ki bi državi pomagali iz dolžniške krize. Vlada je že lani kljub številnim stavkam oklestila plače in pokojnine ter dvignila davke – evropskim sodržavljanom morajo namreč vrniti kar 110 milijard evrov pomoči.

Nočejo plačevati za grehe drugih
Državljani vidijo stvari povsem drugače kot politiki.

"Naša prihodnost bo nočna mora, če ne spremenimo te politike. Dosegli smo mejo, ne moremo pokrpati konca s koncem," se je razburjal 60-letni protestnik. Pritrjuje mu tudi brezposelni 27-letni Thanos: "Tega ne moremo več zdržati. Dolge mesece že iščem delo, drugi pa med tem jejo z zlatimi žlicami."

 

 

Vladna stran na drugi strani vztraja, da nimajo prostora za spremembe, priznavajo pa, da razumejo gnev Grkov, ki so prepričani, da breme krize ni porazdeljeno pravično.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.