Svet
10 ogledov

Atene v plamenih

Atene
1/6
EPA
Atene so se po zasedanju grškega parlamenta, ki je razpravljal o novih varčevalnih ukrepih, spremenile v mesto protestov. V središču mesta gori več stavb, ranjenih naj bi bilo 80 ljudi. Policija pa se je na več lokacijah v središču mesta spopadla z več kot 2000 anarhisti.

Okolico parlamenta je napolnil dim, med stavbami, ki so zagorele, pa so trgovine, banke, kavarne in dve kinodvorani. Gašenje otežujeta gneča in kaos. Policija pa je v spopadih s protestniki uporabila tudi solzivec.

Na atenskem trgu Sintagma pred parlamentom se je po podatkih organizatorjev zbralo več kot 200 tisoč, medtem ko podatki policije govorijo o 80 tisoč protestnikih. Večina jih protestira na miroljuben način, nekateri pa so se na različnih lokacijah v centru mesta pridružili anarhistom. V spopadih z njimi naj bi bilo ranjenih tudi kakšnih 30 policistov.

Grški parlament je točno opoldne po lokalnem času začel razpravo o novih varčevalnih ukrepih, katerih sprejetje je pogoj, da Grčija pridobi 130 milijard vreden drugi paket mednarodne finančne pomoči. Glasovanje o ukrepih naj bi se začelo okoli polnoči, po napovedih opazovalcev pa naj bi jih poslanci potrdili.

Novi varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin. Minimalna plača naj bi se znižala za 20 odstotkov na 600 evrov mesečno, v javnem sektorju pa naj bi ukinili 15 tisoč delovnih mest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.