Svet
28 ogledov

Atlantik in Tihi ocean obiskala orkana

21_8_2007_dean Žurnal24 main
V istem dnevu sta na mehiški obali Tihega oceana in obali Nikaragve ob Atlantskem oceanu pustošila dva orkana.

Vreme je v torek poskrbelo za nov zgodovinski rekord, saj sta na isti dan na kopno udarila dva orkana, eden na mehiški obali Tihega oceana, drugi pa na Nikaragvo ob Atlantskem oceanu. Dosežen je bil tudi rekord v Atlantiku, saj doslej še nikoli v eni sami orkanski sezoni na obalo nista udarila dva orkana najvišje 5. kategorije.

Henriette zahteval življenja sedmih ljudi
Ameriški nacionalni center za orkane poroča, da se od leta 1949, odkar vodijo statistiko, še nikoli nista na isti dan pojavila orkana na obalah Atlantika in Pacifika. Pacifiški orkan nosi ime Henriette in je doslej zahteval življenja sedmih ljudi, največ konec minulega tedna, ko je prizadel območje Acapulca. V torek je prepihal obalo Kalifornijskega zaliva (Baja California) in se pomika proti mehiški puščavi, v četrtek pa naj bi nekaj dežja prinesel do jugozahodnih držav ZDA. Orkan Henriette je v torek sicer pihal le s hitrostjo 137 kilometrov na uro, kar ga uvršča med orkane 1. kategorije.

Po orkanu največ težav povzročajo obilne padavine, ki lahko sprožijo zemeljske plazove. © AFP

 
Felix postal nevihta
Orkan Felix pa je v torek udaril na obalo Nikaragve s hitrostjo 268 kilometrov na uro, vendar se je hitro unesel in se iz orkana 5. kategorije spremenil v tropsko nevihto, tako da sedaj z dežjem zaliva notranjost Srednje Amerike. Na severu Nikaragve je doslej zahteval štiri življenja, med njimi novorojenčka, potem ko njegova mama kmalu po rojstvu ni hotela oditi iz hiše. En človek se je utopil, na enega se je zrušila hiša, eden pa je umrl po padcu s strehe. Pogrešali naj bi več ribiških ladij. Orkan je povzročil tudi veliko gmotno škodo, saj je uničil 5000 hiš in prizadejal škodo 38.000 ljudem. Najbolj prizadeto je območje Puerto Cabezas na severu države, ki so ga razglasili za območje naravne katastrofe.

Pred prihodom v Honduras se je Felix spremenil v tropsko nevihto, vendar zaradi močnega deževja grozi s poplavami. V Hondurasu so že evakuirali 18.000 ljudi, 9000 pa so jih namestili v zaklonišča. Doslej na srečo še nobena pomembnejša reka ni prestopila bregov.

Združeni so se pripravili na pomoč Gvatemali, Hondurasu in Nikaragvi pri odpravljanju posledic naravne nesreče, na srečo pa je Felix prišel na kopno Gvatemale v odročnih predelih, kjer prevladuje džungla. Največjo skrb sedaj povzročajo obilne padavine, ki lahko sprožijo zemeljske plazove.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.