Svet
1 ogledov

Aung San Su Či nad sodbo mjanmarske hunte

Mjanmarska vojaška oblast vztrajno zatira vsakršno vzpostavitev učinkovite polit Žurnal24 main
Voditeljica mjanmarske opozicije Aung San Su Či se bo pritožila nad novodosojenimi 18 meseci hišnega zapora.

Kot je povedal njen odvetnik, se bodo na sodbo pritožili, saj je "obsodba glede na zakonodajo povsem napačna", pritožbo pa bi lahko vložili že danes. Vojaška hunta, ki v državi vlada že od leta 1962, je San Su Čijevi kazen dosodila, potem ko je maja na njeno posestvo vdrl Američan John Yettaw. Vojaška oblast je presodila, da je voditeljica s tem kršila hišni zapor.

Čeprav se je zagovarjala, da ni odgovorna za dejanja Američana in da bi ga morali prestreči že stražarji, pa je tožilstvo zanjo zahtevalo pet let zapora. Kazen so nato spremenili v tri leta prisilnega dela, ki si jo nato razpolovili in ji dovolili, da jo lahko preživi v hišnem priporu.

Sprenevedanje Kitajske in Rusije

Sodbo so po svetu že obtožile številne države, vendar pa do obsodbe v Varnostnem svetu Združenih narodov včeraj ni prišlo. To sta preprečili Rusija in Kitajska, ta pa je ob tem danes mednarodno skupnost pozvala, naj spoštuje sodno suverenost Mjanmara.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.