Svet
36 ogledov

Avatar za zdravljenje shizofrenije

Avatar Shutterstock
Poskusi, da bi z računalniško simulacijo, odpravljali slušne halucinacije.

Terapevti so se v zadnjih letih že posluževali računalniške simulacije, da bi se ljudje s pomočjo virtualnega okolja lahko soočali z različnimi fobijami, kot je strah pred pajki ali letenjem, zdaj pa tovrstno zdravljenje poskušajo uporabiti tudi pri shizofrenih pacientih, da bi jim pomagali pri soočanju s slušnimi halucinacijami.

Kot je za britanske medije pojasnil Julian Leff, psihiater in profesor na Univerzitetnem kolidžu v Londonu (UCL), ki je vodil pilotski projekt, so izhajali iz izhodiščne predpostavke, da bo za pacienta lažje soočiti se z nevidno entiteto, če ji dajo človeški obraz.

Terapija poteka tako, da terapevt pacientu predstavi računalniško generiran avatar, ki ga pomaga sooblikovati z izbiro zunanje podobe in glasu. Zdravnik avatar oživi tako, da izreka grozljive stvari, ki ustrezajo glasovom v pacientovi glavi, ter v naslednji fazi spodbuja pacienta, da se odzove oz. z njim sooči. Govori naj mu, da je to, kar pravi, nesmisel, da ne verjame tem rečem ter ga pošlje stran.

Prvi rezultati naj bi bili obetajoči. Po približno sedmih 30-minutnih terapijah je večina od 16 pacientov pilotnega projekta slišala glasove manj pogosto oz. so bili manj moteči, medtem ko so pri treh pacientih popolnoma utihnili. Opazili so tudi izginjanje samomorilnih in depresivnih misli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.