Svet
27 ogledov

Avstralca: "Za brata dvojčka nisva vedela"

Gammy in nadomestna mama
1/3
EPA
Avstralski par je domov odpeljal le zdravo deklico, bolnega bratca dvojčka pustili nadomestni materi. Avstralca zanikata, da bi njuna hčerka imela bratca.

Avstralski par je enaindvajset letni Pattharamon Chanbua za nadomestno materinstvo plačal nekaj več kot enajst tisoč evrov. Ko so ju zdravniki obvestili o otrokovi bolezni, eden od dvojčkov ima namreč downov sindrom, sta nadomestno mamo prosila naj naredi splav, a je to zavrnila. Biološka starša iz Avstralije naj bi Tajki dejala, da sta prestara, da bi lahko skrbela tudi za bolnega dečka.

Avstralca trdita, da za drugega otroka nista vedela

Medtem po poročanju avstralskih medijev Gammyjeva starša - otrokov oče naj bi imel okoli 50 let - trdita, da za bolnega otroka sploh nista vedela in da ju je nadomestna mati obvestila le o zdravi deklici. Potrdila sta, da imata hčerko, ki je stara približno toliko kot Gammy, a da zagotovo nima brata. Enaindvajsetletnica po poročanju avstralskih časopisov zdaj razmišlja, da bi par, ki je v domovino odpeljal le zdravo deklico, tožila: "Razočarana sem, ker otrokov oče tako govori. Res bi rada videla, da naju pride obiskati na Tajsko, z njim bi se rada pogovorila v družbi medijev. Želim, da se razkrije resnica."

Tajka še poudarja, da jih je oče dvojčkov obiskal v bolnišnici. Zdaj je odločena, da bo za bolnega otroka, ki ima polega downovega sindroma še dodatne težave s srcem in vneta pljuča, poskrbela sama. Priznava pa, da si zdravljenja ne more privoščiti. Na pomoč so zato že priskočile avstralske dobrodelne oeganizacije, ki so za malega Gammya zbrale 140 tisoč evrov. Avstralski minister za priseljevanje Scott Morrison je Tajko označil za svetnico, ker je za otroka pripravljena poskrbeti sama, pri tem pa dejal: "Primer smo vzeli pod drobnogled, vendar ne bi rad vlival lažnega upanja.

Tajci razmišljajo o prepovedi nadomestnega starševstva

Avstralski premier Tony Abbott je dejal, da je dogodek zelo žalosten in opozoril na pasti, ko gre za iskanje nadomestnega starševstva v tujini. V Avstraliji je nadomestno materinstvo prepovedano plačevati, zato pari, ki ne morejo imeti otrok, iščejo kandidatke v tujini. Po ocenah nekaterih avstralskih nevladnih organizacij je takšnih parov vsako leto med 400 in 500; nadomestne mame pa iščejo predvsem v Indiji in na Tajskem. Nadomestno starševstvo je tu v veliki meri nenadzorovano, zato posel cveti. Po poročanju nekaterih medijev naj bi vojaška hunta, ki je na oblasti na Tajskem, zaradi dogodkov v zadnjih mesecih že razmišljala o prepovedi takšnega početja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.