Svet
8 ogledov

Avstralci dobili prvo premierko

Julia Gillard (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Avstralci so povsem nepričakovano dobili prvo premierko. Laburisti so namreč za svojo predsednico izvolili Julio Gillard, ki je s tem zasedla tudi premierski stolček.

Dosedanji predsednik vlade Kevin Rudd je sinoči sklical izredne strankarske volitve. Še pred začetkom glasovanja je spoznal, da nima več podpore, zato je sporočil, da se umika s položaja predsednika vlade.

Laburistična stranka je na njegovo mesto soglasno izvolila 48-letno Julio Gillard, ki je bila do zdaj v vladi zadolžena za področje izobraževanja in dela. Gillardova se je sicer rodila v Veliki Britaniji, v Avstralijo pa se je z družino preselila še pred vstopom v osnovno šolo.

Po izvolitvi je dejala: "Svoje kolege sem prosila, ali lahko kandidiram, ker je dobra vlada začela izgubljati svojo pot."

Rudd, ki je postal premier leta 2007, je ob slovesu dejal, da je "dal vse od sebe" ter da je ponosen na svoje dosežke. "Izvolili so me Avstralci ... zato, da bi vse Avstralce vrnil na dobro pot," je še uspel reči, medtem ko je zadrževal solze.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.