Svet
40 ogledov

Avstralija Hrvaški izročila obtoženega vojnega zločinca kapetana Dragana

Kapetan Dragan EPA
Obtoženi vojni zločinec, zloglasni kapetan Dragan je po izročitvi Avstralije opoldne v spremstvu hrvaških policistov prispel na zagrebško letališče.

Obtoženi vojnih zločinov na Hrvaškem Dragan Vasiljković, znan pod vzdevkom kapetan Dragan, je danes v spremstvu hrvaških policistov prispel na zagrebško letališče, potem ko je Avstralija po desetih letih privolila v njegovo izročitev. 

Priletel v Zagreb, odpeljan v Split

Vasiljkovič, ki so ga včeraj zjutraj na letališču v Sydneyu predali hrvaškim pravosodnim organom, je v Zagreb priletel ob 11.30.

Kapetan Dragan na Hrvaškem | Avtor: EPA EPA
Od tam so ga po poročanju hrvaških medijev, v spremstvu desetih policistov, s črnim kombijem odpeljali v pripor v Splitu.  

Obotoženemu zaradi vojnih zločinom nad vojnimi ujetniki incivilisti na območju Knina, Benkovca in Gline bodo namreč sodili na splitskem državnem tožilstvu.

Končana pravna bitka

"Avstralija je Vasiljkovića izročila po dolgi pravni bitki, ki se je začela pred devetimi leti," je dejal hrvaški minister za pravosodje Orsat Miljenić in poudaril, da bo sojenje na Hrvaškem pravično:"Vasiljković bo deležen pravosodnega postopka kot vsak drug obtoženec," je poudaril na novinarksi konferenci in s tem okrcnil Srbe, ki so trdili, da Vasiljković na Hrvaškem ne bo deležen pravičnega sojenja.

"Ni primerno, da bi država, ki še ni izpolnila niti najmanjših pogojev za odprtje pogajanj z Evropsko unijo, kritizirala pravosodje ene od članic," je še dejal hrvaški pravosodni minister in se ob tem zahvalil avstralskemu pravosodju, ki je prvič izročilo kakega svojega državljana.

Poveljnik srbskih paravojaških enot, ki je bil v Avstraliji trener golfa

Vasiljković ima srbsko in avstralsko državljanstvo, saj je po rojstvu v Srbiji kot otrok živel v Avstraliji. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in postal poveljnik srbskih paravojaških enot, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem. Po vojni se je vrnil v Avstralijo. Do aretacije je pod imenom Daniel Snedden živel v Perthu in je delal kot trener golfa.

Avstralska policija ga je prijela že pred devetimi leti

Avstralska policija ga je prijela januarja 2006 na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je objavila Hrvaška. Sodišče v Avstraliji je jeseni 2009 najprej zavrnilo njegovo izročitev, potem pa je avstralsko vrhovno sodišče konec marca 2010 odločilo, da ga bodo vendarle izročili Hrvaški. Končno odločitev o izročitvi je novembra 2012 sprejel avstralski notranji minister Jason Clare.

Komentarjev 3
  • Ferluci 08:17 10.julij 2015.

    Je pa butelj, da je pobegnil ravno v Avstralijo, kjer je ena izmed najmočnejših hrvaških zamejskih (in domovinsko zelo zavednih) skupnosti. Ali je računal, da ga tam ne bodo iskali?

  • Žurnalček 18:20 09.julij 2015.

    Gdje ti je tenk idiote ?

  • Papaja Popi 17:20 09.julij 2015.

    Upam, da ga zaprejo do konca življenja.