Svet
60 ogledov

Avstralija: preprečili teroristični napad na božični dan

Melbourne policija EPA
Avstralski premier Malcolm Turnbull je sporočil, da so preprečili velik teroristični napad na najbolj priljubljenih lokacijah v središču Melbourna na božični dan.

Okoli 400 močno oboroženih policistov je v četrtek zvečer in danes zgodaj zjutraj izvedlo racije na več domovih na severu Melbourna. Zaradi suma priprave napada so prijeli pet ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osumljenci so pripravljali napad na najbolj priljubljene kraje v strogem središču Melbourna, ki ima več kot tri milijone prebivalcev. Pripravljali so napad na železniško postajo na ulici Flinders, bližnji trg Federation Square, ki je zelo priljubljeno zbirališče med domačini in turisti, ter bližnjo katedralo Svetega Pavla, je povedal načelnik policije Graham Ashton.

Osumljencem na sledi že nekaj časa

Povedal je, da so se načrtovalci napada sami radikalizirali in da jih je navdihnila skrajna skupina Islamska država in njena propaganda. Načrtovali so uporabo eksplozivnih teles in drugega orožja, tudi nožev. Izrazil je prepričanje, da bi šlo za napad velikih razsežnosti, ki bi zahteval veliko mrtvih in ranjenih.

Dodal je, da so osumljenci stari med 20 in 25 let ter da so štirje rojeni v Avstraliji, a so libanonskega izvora, eden pa je v Egiptu rojeni avstralski državljan. Policija jim je sledila že nekaj časa.

Melbourne katedrala | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Okrepili policijsko navzočnost

Premier zvezne države Viktorija, katere prestolnica je Melbourne, Daniel Andrews je napovedal, da bo na božič na ulicah Melbourna okrepljena policijska navzočnost, tako da bodo ljudje varni pri svojih vsakdanjih opravilih. Izpostavil je, da načrtovani napad ni imel nikakršne povezave z verskimi prepričanji, temveč je šlo za zlo, kriminalno dejanje.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je na novinarski konferenci v Sydneyju pohvalil delo policije pri preprečitvi napada. "Islamski terorizem je globalen izziv, ki nas vse ogroža. Vendar se ne smemo pustiti prestrašiti," je dodal.

Avstralski pravosodni minister Michael Keenan je dodal, da so v Avstraliji od sredine leta 2014 izvedli štiri teroristične napade, preprečili pa so jih 12. Tokrat preprečeni napad v Melbournu je bil med njimi najresnejši, je poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:44 23.december 2016.

    Preberite kakšno knjigo o "vladarjih sveta " .

  • mph 09:23 23.december 2016.

    Se strinjam, ampak krščanstvo danes nima veze s tistim iz leta npr. 700. Islam pa je identičen tistemu iz leta 700. In bo tako ostalo. Brez religije in pohlepa bi vsi lahko čudovito živeli na tem planetu.

  • Avatar Leon
    Leon 09:03 23.december 2016.

    Žal vedno nastradajo nedolžni na eni in drugi strani ! Vse vojne so se začele zaradi religije in ozemlja v tem prednjači RKC !