Svet
12 ogledov

Avstralija: Priča ne sme nositi nikaba

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na avstralskem sodišču je sodnica muslimanki, ki je pričala pred poroto, ukazala, da si mora razkriti obraz.

Sodnica Shauna Deane v Perthu je sporočila, da se ji ni zdelo primerno, da ima priča obraz prekrit, zato ji je ukazala, da si odstrani nikab.

Po mnenju tožilstva bi se ženska po imenu Tasneem brez nikaba počutila zelo neugodno, a obramba je zagovarjala, da bi morala porota videti ženskin izraz na obrazu, poroča BBC. Odvetniki so povedali, da bi to vplivalo na način, s katerim bi predstavila svoj dokaz.

Obramba je vztrajala, da mora porota videti njen obraz, kar bi pripomoglo k presojanju, ali govori resnico. Obenem je povedala, da je v islamskih sodiščih pogosta navada, da se ženske pojavijo brez prekrival.

Sodnica je zavrnila primerjavo z jurisdikcijo drugod po svetu, saj meni, da je nepomembno, kakšna so pravila drugod, saj je to avstralsko in ne islamsko sodišče. Poudarila je še, da se njena odločitev o odstranitvi nikaba nanaša le na ta primer in ne bo zakonit precedens.

Odločitev, kako naj priča, bo po navedbah sodnice tako v rokah obrambe in tožilstva. Pojavljali so se tudi predlogi, da bi muslimanka brez prekrivala pričala v posebni sobi, pričanje pa bi prenašali preko videa.

36-letna priča, ki v Avstraliji živi sedem let, nosi burko od sedemnajstega leta, sleče pa jo le pred člani družine.

Sojenje poteka proti nekdanjemu islamskemu ravnatelju šole Anwarju Sayedu, ki je za poneverbo prejel večje vsote denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.