Svet
3 ogledov

Avstralija še vedno brez zmagovalca

Julia Gillard vodi vlado le slaba dva meseca. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V eni najbolj tesnih volitev za predstavnike v avstralskem parlamentu še vedno ni jasno, kdo je zmagovalec. Kot kaže, nobena stranka ne bo imela absolutne večine.

Avstralci so danes izbirali poslance. Po preštetih skoraj 78 odstotkih glasov je laburistična vlada premierke Julie Gillard prejela 50,5 odstotka glasov, konservativna opozicija pod vodstvom Tonyja Abbotta pa 49,5 odstotka glasov, kažejo rezultati avstralske volilne komisije.

Volivci so izbirali 150 članov spodnjega doma parlamenta, ki ima triletni mandat, in polovico članov senata, ki imajo šestletni mandat.

"Rezultati so pretesni, da bi lahko razglasili zmagovalca," je povedala premierka Gillardova in dodala, da so pred njo nestrpni dnevi, a se bo še vedno borila naprej.

Medtem državna televizija ABC predvideva, da bo opozicija prejela 73 sedežev v parlamentu, laburistična vlada 72, en sedež bi pripadel zelenim, štirje pa neodvisnim. Vlada v 150-članskem spodnjem domu parlamenta namreč potrebuje 76 sedežev, a vse kaže, da se Avstraliji prvič po letu 1940 obeta parlament, v katerem nobena od strank ne bo imela absolutne večine.

Čestitke nasprotnikom
Gillardova pravi, da bo vlado vodila, dokler ne bodo znani končni rezultati. Vodji opozicijske konservativne koalicije Liberalne in Nacionalne stranke Abbottu je čestitala, prav tako pa tudi štirim neodvisnim kandidatom in poslancu Zelenih, ki naj bi po delnih izidih prišli v parlament, in priznala, da bodo za prihodnjo vlado verjetno pomemben jeziček na tehtnici v spodnjem domu parlamenta. "Ljudje so izrazili svojo voljo, a bo minilo še nekaj časa, preden bo moč ugotoviti, kakšna je," je dejala Gillardova svojim pristašem v Melbournu.

Abbott  je na drugi strani pozdravil dobre rezultate svoje koalicije. Ob oddaji glasu v Sydneyju pa je pred tem poudaril, da imajo volivci možnost, da glasujejo "proti slabi vladi in za kompetentno stabilno vlado, ki bo spoštovala davkoplačevalski denar".

Tony Abbott | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main





Zmaga 52-letnega Abbotta, ki je vodstvo Liberalne stranke prevzel decembra lani, sicer pa v politiki ni novinec, saj je bil 16 let poslanec, bi sicer lahko prinesla dramatično vrnitev k bolj notranje usmerjeni državi, ki bi se ukvarjala predvsem z zaščito svojih meja pred iskalci azila. Do podnebnih sprememb skeptični vodja liberalcev tudi ne bo uvedel davka na izpuste toplogrednih plinov.

Ambiciozna 48-letna Gillardova pa laburiste vodi šele osem tednov, potem ko je junija s položaja izrinila dosedanjega premiera, 53-letnega Kevina Rudda, češ da stranka pod njegovim vodstvom ne bo mogla zmagati na volitvah. Prav to se ji zdaj maščuje in kaj lahko se zgodi, da bo tokratna avstralska vlada prva po 79 letih, ki ne bo osvojila drugega mandata, prva premierka v zgodovini Avstralije pa bo morala v skoraj rekordnem času zapustiti položaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.