Svet
328 ogledov

Avstralija ukinja vize za tujce 457

zemljevid Nova Zelandija Avstralija Profimedias
Avstralija bo ukinila začasne vize, ki so bile precej priljubljene pri tujih iskalcih boljšega življenja na kontinentu tam spodaj. Po novem bodo Avstralci zahtevali boljše znanje angleškega jezika in dokazovanje usposobljenosti za določeno delo.

Premier Malcolm Turnbull je ukinitev začasnih viz za tuje državljane napovedal danes in pri tem takoj zavrnil namige, da gre za odgovor na zahteve desničarski strank. Na svojem Facebook profilu je bil premier jasen: "Reforme imajo jasen cilj. Delo Avstralcem."

Avstralski premier je prepričan, da bo reforma rezultirala v večjem zaposlovanju Avstralcev, hkrati pa naj bi v državo prihajala višje kvalificirana delovna sila. "Smo imigracijska država, vendar dejstva je, da morajo imeti domači delavci prednost pri zaposlovanju v državi. Ne bomo več dopuščali, da bi dela, ki jih lahko opravljajo tudi Avstralci, opravljali tujci."

Tako imenovane vize 457 so Avstralci uvedli zaradi pomanjkanja delovne sile, a zadnje čase so se pojavljale vse glasnejše obtožbe, da delodajalci tuje delavce zaposlujejo zato, ker so cenejši kot domači in ne zaradi pomanjkanja domače delovne sile. Vizo 457 danes v Avstraliji koristi okrog 95 tisoč tujih delavcev, na avstralskem kontinentu je zaposlitev našlo tudi več Slovencev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.