Svet
13 ogledov

Avstraliji grozi ciklon Yasi

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Severovzhodni obali Avstralije se približuje močan tropski ciklon Yasi, zato so oblasti izdale opozorilo za takojšnjo evakuacijo prebivalcev. Pričakujejo nove poplave in sunke vetra do 260 km/uro.

Ciklon Yasi naj bi se do srede oziroma četrtka še dodatno okrepil in po napovedih obalo Queenslanda dosegel s četrto stopnjo in močjo vetra več kot 260 kilometrov na uro.

"Gre za dogodek, ki ga moramo vzeti zelo resno," je dejala Anna Bligh, premierka Queenslanda. "Morda gre za enega največjih in najmočnješih ciklonov, s katerim smo se kadarkoli srečali."

Oblasti pričakujejo, da bo Yasi dosegel Queensland le nekaj dni po prvem tropskem viharju Anthony, ki je obalo prizadel v ponedeljek zgodaj zjutraj s sunki vetra okoli 130 kilometrov na uro. Neurje je podiralo drevesa in daljnovode, večje škode ni bilo, poročajo tuji mediji.

V Queenslandu imajo sicer še vedno težave zaradi poplav po obilnem deževju od novembra lani, v katerih je umrlo 35 ljudi, uničenih pa je bilo več kot 30 tisoč domov. Škode je po trenutnih ocenah avstralske vlade za 5,6 milijarde dolarjev.

"Na nekaterih delih lahko spet pričakujemo obsežne poplave, na že tako prizadetih območjih po zadnjih poplavah lahko voda zaradi obilnega deževja naraste do enega metra," je še dejala premierka Bligh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.