Svet
56 ogledov

Avstrija bo potrebovala še več tujih delavcev

Gradbinec Shutterstock
Avstrija bo morala v prihodnjih letih svojo delovno silo okrepiti z novimi imigrantskimi delavci, je pretekli teden napovedal avstrijski minister za delo Rudolf Hundstorfer.

V prihodnjih osmih letih bo namreč na avstrijskem trgu dela kar 170.000 manj delovno aktivnih ljudi, vendar pa v Avstriji ni dovolj mladih, ki bi zapolnili ta mesta.

Avstrijski minister za delo je med rešitvami za zapolnitev vrzeli na trgu dela izpostavil spodbujanje žensk k zaposlovanju ter usposabljanje mlajših ljudi. Avstrijci bi lahko tudi delali dlje, po 60. letu starosti, vendar pa bi bila za to nujna sprememba miselnosti, tako pri delavcih, kot pri delodajalcih, je ocenil minister. Kljub temu pa ti ukrepi ne bodo dovolj za dolgoročen boj proti demografskim izzivom, s katerimi se sooča Avstrija, je dejal Hundstorfer.

"Če želimo ohraniti naš gospodarski položaj, bomo pri tem morali uporabiti tudi imigrantsko delovno silo, druge rešitve ni. Na to se lahko pripravimo na aktiven in pozitiven način," je dodal. Avstrija ima sicer najnižjo stopnjo brezposelnosti med državami članicami EU, saj je ta maja bila pri 4,1 odstotka.

Komentarjev 1
  • sprehajalec 11:09 15.julij 2012.

    To so nas šopali še nedolgo nazaj, koliko migrantov (predvsem z juga) bomo rabili. Na koncu so tukaj, pa ne za njih ne za slovenske državljane ni dela. LDS je sprožil baby boom z dodatki, dotacijami itd. Na koncu se ...prikaži več je bolj splačalo rojevati, kot biti zaposlen. Bo pa zrastla nova generacija revežev in nas dokončno pahnila na Balkan, ob bok Romunije, Srbije, Bosne, Bolgarije. Če smo že nekoč bili v srednji evropi, se v prihodnosti končno selimo na Balkan in proces začet leta 1918 bo končan.