Svet
44151 ogledov

Avstrija išče te delavce

Delavec Profimedia
Naši sosedje objavili spisek poklicev, kjer je največje pomanjkanje delavcev.

Na seznamu, na katerem Avstrijci izpostavljajo tiste poklice, pri katerih v državi vlada največje pomanjkanje delavcev, je navedenih 66 področij. 

V državi bodo prihodnje leto v največji meri zaposlovali medicinske sestre oziroma tehnike, kuharje, slikopleskarje, avtomehanike, steklarje, zidarje, ključavničarje, krovce, elektrotehnike in inženirje energetike. Na listi deficitarnih poklicev so tudi inženirji informatike, tesrji, zdravniki, diplomirani inženirji strojništva, optiki. 

V Avstriji so zaposlitve našli tudi številni Slovenci. Več kot 30.000 prebivalcev Slovenije dnevno odhaja na delo v tujino, največ v Avstrijo, kjer je povprečna plača dvakrat višja od slovenske. Približno 20 tisoč Slovencev je zaposlenih pri naših severnih sosedih. 

Slovence na delo čez mejo vleče predvsem boljši zaslužek. Medtem ko je povprečna bruto plača pri nas lani znašala 1856 evrov, je bila v Avstriji po podatkih javne agencije Spirit pri 3811 evrih, v Italiji pa pri 2442 evrih. Na Madžarskem in Hrvaškem pa je povprečna bruto plača nižja; pri severovzhodnih sosedih je bila novembra lani pri 1233 evrih, pri Hrvatih pa v istem obdobju pri 1241 evrih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Tanniolessa
    Tanniolessa 00:39 29.december 2021.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • Slavko Krizman 21:35 28.december 2021.

    poserjem se na povprečno bruto plačo,dokler bodo v njej vračunani tisti,ki imajo OGROMNE plače

  • Albatroz 20:39 28.december 2021.

    In država mastno služi na račun marljivih ljudi ki ki se trudijo za boljšo prihodnost.