Svet
21 ogledov

Avstrija načrtuje postavitev vojske na meji z Italijo

begunci, makedojia EPA
Avstrijski obrambni minister je napovedal, da nameravajo naši severni sosedje na mejo z Italijo razporediti vojake, da bi tako zaustavili pričakovani porast števila migrantov, ki se prebijajo proti severu Evrope.

Avstrija je že pred tedni napovedala, da se pripravlja na sprejem ostrejših ukrepov na svojih mejah, v kolikor bo to potrebno. "Ker meje Evropske unije še vedno niso učinkovito zaščitene, bo Avstrija kmalu uvedla strožje kontrolne ukrepe na svojih mejah," je za dnevnik Die Welt napovedal avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil in izjavo konkretiziral, da bodo uvedli obsežnejše kontrole s pomočjo vojske predvsem na prehodu Brenner.

Vojaki naj bi pomagali pri zaščiti meje kot tudi pri registraciji migrantov, humanitarni pomoči in pri morebitnih deportacijah, je napovedal Doskozil.

Ponovil je tudi poziv za vzpostavitev civilno-vojaške misije Evropske unije, ki bi nudila podporo Agenciji za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah Evropske unije, kjer bi bilo to potrebno. Predvsem je tozadevno izpostavil Grčijo, Bolgarijo in Italijo.

Medtem ko je glavna begunska pot preko Balkana in Avstrije v glavnem zaprta, se Dunaj boji, da bi se lahko razvile nove skozi Bolgarijo in Albanijo. Avstrijska vojska sicer že pomaga policiji na njenih mejah.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:11 04.april 2016.

    Se vid da to počno zarad populistov. Naj že enkrat izstopjo iz šengena če mu ne zaupajo pa nehajo delat dramo.

  • samo.jst 11:50 04.april 2016.

    ...nič čudnega. Preden bodo v Bruslju kaj dorekli... ah, nikdar ne bodo ničesar dorekli. V 4ih letih se zamenja granitura, kar pa je veliko prekratek čas da bi karkoli naredili.