Svet
13 ogledov

Avstrija naj bi se dodatno oboroževala v boju proti terorizmu

Avstrijska notranja ministrica bo jutri predstavila tako imenovani varnostni paket, ki med drugim predvideva dodatno opremo za policiste za njihov učinkovitejši boj proti terorizmu.

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner bo varnostni paket predstavila na jutrišnji seji vlade. Po njenih besedah je Avstrija zaradi razraščajočega se terorizma lahko zaskrbljena, vendar da je razlog za paniko še popolnoma odvečen.

Kljub temu varnostni paket predvideva nakup novih oklepnikov, neprebojnih jopičev in ščitov za policiste ter nove IT strokovnjake. Potrebni stroški se gibajo v milijonskih številkah.

Avstrija je eden izmed centrov za rekrutiranje borcev Islamske države; po ocenah tamkajšnje vlade je v Sirijo in Irak z namenom sodelovanja v džihadu odpotovalo okrog 170 borcev. 29 jih je na bojiščih umrlo, 67 pa se jih je vrnilo v Avstrijo. Policija jih ima pod nadzorom. Avstrijski varnostni organi so po terorističnih napadih tudi sicer poostrili stanje policijske pripravljenosti, med drugim so tudi okrepili varovanje potencialnih ciljev napadov.

Slovenija spremlja dogajanje

Tudi slovenski svet za nacionalno varnost je obravnaval informacije o terorističnih napadih v Franciji ter njihov vpliv na varnost v Sloveniji. Premier Miro Cerar je ob tem zagotovil, da "pristojni organi v državi ves čas spremljajo dogajanje, izvajajo potrebne aktivnosti ter sodelujejo z varnostnimi službami partnerskih držav". Vlada po njegovih besedah "aktivno deluje za zagotavljanje varnosti ljudi doma, v evropskem schengenskem varnostnem prostoru, kakor tudi v širšem mednarodnem prostoru, ter bo izvedla vse potrebne aktivnosti za preprečevanje podobnih dogodkov".

Komentarjev 4
  • razerznak 17:20 19.januar 2015.

    sj pa en fanatik, ni nujnoo da je šel v sirijo, nabavi avtomat pa gre lepo v centru ljubljane na en pohod

  • dragec 16:36 19.januar 2015.

    Ti si en strahotepec

  • erikkk 13:08 19.januar 2015.

    s tem ko Cerar zagotavlja do bo vse OK ... bo tudi odgovoren če se kaj zgodi ...